Territori

TEATRE

CARINA FILELLA

Dames i vells desvergonyits

A tenció tarragonins... /pareu bé les aurelles, / i us diré en una estoneta / les tragèdies que torturen / a un país de pandereta”. Aquesta és una de les estrofes inicials del ball de Dames i Vells de Tarragona de l'any passat. A partir d'aquí, els actors del ball van desgranant tot un discurs satíric i burlesc, de llenguatge barroer i gestos obscens, amb el qual van repassant aquells fets –d'aquí o de fora– del darrer any que creuen censurables. Enguany, a Tarragona, el ball de Dames i Vells està de celebració. Fa 500 anys que es va documentar per primer cop i per això per primera vegada la representació no es podrà veure a les places i carrers per les festes de Santa Tecla. En aquesta edició especial, Trono Villegas, la companyia dirigida per Oriol Grau que des de fa uns anys s'encarrega de coordinar el ball, ha preparat un musical, que s'estrenarà avui mateix, 19 de setembre, al Teatre Metropol, on s'hi faran funcions fins al 24 de setembre (cada dia, a les set de la tarda i a dos quarts de deu de la nit). S'han posat a la venda més de 5.000 entrades, que han tingut tan bona acollida que l'entitat ha hagut de programar una funció més de les deu previstes inicialment.

“Des del primer moment vam decidir que volíem fer un musical”, va explicar l'actor i director teatral Oriol Grau, mestre del ball de Dames i Vells, que destacava que es mantenen els trets que han fet tan popular aquesta cita: “La barreja d'actors professionals i amateurs, la ironia i la sàtira, que implica crítica social i política molt ben vestida”. 500 anys. Una qüestió d'edats (pel cul) és un musical interpretat per una vintena d'actors, que donaran vida a 80 personatges (les dames, els vells, el guàrdia civil i el batlle en són alguns dels habituals). El text s'acompanyarà amb nou cançons i coreografies originals. Els seus responsables apunten que el ball “manté l'habitual to satíric que el caracteritza, però enfilat a l'escenari i dotat de microfonia i il·luminació que garanteix als espectadors una bona recepció visual i acústica”.

L'espectacle farà un repàs a la història en centúries des del 1514 que coincideixen amb dates tan significatives com els fets de 1714, la guerra del Francès o l'inici de la Primera Guerra Mundial.

Però aquesta no és l'única activitat d'aniversari. ha preparat per enguany altres iniciatives per celebrar l'aniversari. Una, la publicació del llibre Toca, Peron!!! Parlaments del Ball de Dames i Vells de Tarragona (1981-2013) de Cossetània Edicions. Els autors són Pere Navarro (coordinador i també membre del ball), Àngela Gallofré, Adrià Targa i Montserrat Teuler, que fan un repàs de tots els textos que s'han interpretat des de l'inici de la recuperació fins a l'actualitat.

Un segon puntal de l'aniversari és l'estrena del documental Dames i Vells fa història, un audiovisual produït i realitzat per Jordi Roig i Xavier Zaragoza, membres del ball, que fan un repàs per la història d'aquesta representació des de la primera documentació escrita que existeix, fins a l'actualitat. La seva preestrena va tenir lloc el diumenge 14 de setembre. I, finalment, del 24 al 26 de setembre s'ha convocat el II Congrés Internacional de Balls Parlats, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, per reflexionar sobre els balls parlats i marcar noves línies en l'estudi i la divulgació d'aquesta manifestació de teatre popular. Tot plegat, per celebrar l'aniversari d'un espectacle que any rere any pren un protagonisme destacat en les festes de Santa Tecla de Tarragona. És la cara més desvergonyida de les festes.

DAMES I VELLS
Ball parlat
Lloc: Teatre Metropol de Tarragona Dies: Del 19 al 24 de setembre Hora: A les 19 i a les 21.30 h.
El ball en imatges
Al vestíbul del Teatre Metropol de Tarragona s'hi pot veure des d'aquesta setmana l'exposició 500 anys, 500 fotografies de Dames i Vells, que recull per primera vegada les imatges d'arxiu dels anys 30 i 40 i de l'actualitat, a més de documentació original. També s'hi exposen documents inèdits sobre qui ha format part de Dames i Vells al llarg de la història.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia