Opinió

revistes

lluís llort

Com el Vallès no hi ha res

Hi ha una teoria sobre les publicacions que afirma que sol ser més efectiu i segur, empresarialment parlant, oferir uns continguts dedicats a un sector limitat i concret de lectors que no pas voler abraçar el màxim de compradors potencials. En el primer cas es pot arribar a fidelitzar un lector que sap on trobar les informacions que busca i que (en principi) hi són amb abundància i qualitat. En el segon, és molt probable que poca gent s'hi senti prou representada i comprar una revista per identificar-se només amb un 10 un 15 un 20 per cent del que ens ofereixen és perillós, vist des de l'òptica editorial.

Vallesos. Gent, terra i patrimoni no és una revista tan concreta com ho seria una sobre cotxes de la marca Ferrari, per posar un exemple, però se centra en el Vallès, en l'Occidental i en l'Oriental (d'aquí el plural de la capçalera), en la seva gent, en la seva terra, en el seu patrimoni, per tant en la seva cultura, en la seva identitat i en la seva història.

Dirigida per Vicenç Relats, Vallesos és una publicació semestral que presenta al públic de manera divulgativa el patrimoni vallesà en sentit ampli, a través d'articles, entrevistes (breus, tot i que sempre n'hi ha una de llarga), un conte i un dossier que fa de columna vertebral, tot gràcies a una dilatada nòmina de col·laboradors. Ha arribat al setè número amb un impuls merescut: el reconeixement com a millor revista en català. Un premi que guanya valor en ser concedit pel mateix gremi i dotat amb 6.000 euros, que sempre van bé.

El 21 de maig passat, el Convent dels Àngels de Barcelona va acollir la primera Nit de les Revistes i la Premsa en Català, creada per les associacions del sector: la de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), la de Premsa Comarcal (ACPC) i la de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), que inclou els digitals i publicacions gratuïtes. L'acte, conduït per l'escriptor i enigmista Màrius Serra, va ser el primer punt de trobada de més de cinc-centes publicacions que s'editen al país, entre mitjans en paper i digitals.

El jurat, integrat per una quinzena de professionals de la comunicació i representants d'institucions públiques (com ara Carles Duarte, Albert Sáez, Francesc-Marc Álvaro, Marta Alòs, Jaume Ciurana i Joan Ventura, director adjunt d'El Punt Avui, entre d'altres), va valorar la tasca que Vallesos fa per “oferir una informació de qualitat vinculada a la seva àrea geogràfica i a la recuperació de la memòria històrica i el patrimoni en una simbiosi de rigor en els continguts i el disseny”.

Si en els sis números precedents els temes de la carpeta central, del dossier, han tocat temes com ara Terra de bruixes, La riuada del 1962 i Colgats de neu, aquest nou número està dedicat a 75 anys del final de la Guerra, i són 124 pàgines amb més de trenta articles i cròniques dels fets locals més destacats ocorreguts durant la retirada republicana i l'ocupació franquista, amb valuosos testimonis personals dels patiments viscuts.

Nascuda el 2011 de la mà de la petita editorial Gent i Terra, en plena crisi econòmica i de redefinició de models de la premsa escrita, Vallesos té una edició de 5.000 exemplars, amb un punt de vista periodístic i un disseny atractiu, sense cenyir-se estrictament a l'actualitat, però tampoc defugint-la. Una mirada optimista guia l'horitzó d'aquesta publicació que busca emocionar el lector.

En uns temps en què sembla que tota la informació ha de passar exclusivament per la xarxa i pel format digital, Vallesos vol ser precisament una publicació en paper, per ser llegida a poc a poc, per ser guardada i col·leccionada, perquè les temàtiques que toca no tenen data de caducitat. També, però, és una publicació activa a la xarxa, amb un butlletí electrònic setmanal amb informacions d'actualitat sobre el patrimoni vallesà, especialment obert a les entitats culturals. Ja diuen que com el Vallès no hi ha res.

vallesos
Direcció: Vicenç Relats Edita: Gent i Terra, SL Santa Eulàlia de Ronçana Número: 7, primavera- estiu 2014 Pàgines: 168 Preu: 8 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES