Opinió

motacions

màrius serra

Apotegar?

A Llagostera topo amb verbs que no havia sentit mai abans. Apotegar, per exemple. La persona que me'l deixa anar diu que de nen els més pinxos de la classe l'apotegaven per intimidar-lo. Ho escriu tal com ho pronuncia, aputagar, però intueixo que és una mala influència d'aquesta paraula malsonant de quatre lletres, que és com ho dirien els anglesos per no dir puta.

Busco per aquí per allà i finalment trobo que l'Alcover-Moll recull el verb apotegar: “Agafar-se amb braó per a barallar-se o com a marcada possessió de l'objecte”, que remet al diccionari de Pere Labèrnia.

El meu informant, doncs, en fa un ús precís. Me'l puc imaginar de nen al camp de futbol del Llagostera en plena disputa amb un rival just abans d'escometre'l d'una manera que ell anomena amb un altre verb que també em resulta incomprensible: trussar.

Quan li demano que me'n descrigui l'acció abaixa el cap i amenaça de clavar-me'l al pit, com un Zidane qualsevol. Diu que trussar vol dir empènyer amb el cap o les espatlles, com els jugadors de rugbi a la melée.

Trossar amb o sí que figura als diccionaris, però vol dir embolicar, lligar, arromangar... No me'n surto fins que no li trec la erra i vaig a petar al verb tossar: “Donar cops amb el tòs, amb el cap” i també “Entossudir-se, entestar-se”. Ara sí que som al cap del carrer. Trobo que els dos verbs llagosterencs defineixen perfectament l'actual procés sobiranista. Ara mateix ens apoteguen tant com poden i de vegades sembla que abaixem el cap. No pas per a tossir sinó per a tossar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín