Opinió

etcètera

núria puyuelo

Sense malentesos

L'adverbi malament pren la forma mal quan apareix davant de participi. Direm “Aquest llibre està molt mal escrit”, i no “Aquest llibre està molt *malament escrit”, o bé “Aquesta ampolla està mal tapada”, i no “Aquesta ampolla està *malament tapada”. El mateix succeeix amb l'adverbi , que es converteix en ben quan precedeix la forma verbal: “Aquesta feina està ben feta”, i no “Aquesta feina està *bé feta”. Aquestes formes, com hem dit, només s'usen davant de participi i són incorrectes en altres construccions, com ara “Si *mal no recordo, fa dos anys de la inauguració”, en comptes de “Si no recordo malament, fa dos anys de la inauguració”.

L'adverbi mal també és molt productiu en la formació de compostos. Per exemple, en els adjectius malordenat, malsà, malsegur, malsofert, malintencionat, malsonant, malsucós i malvist. L'adverbi, en aquests casos, ha mantingut el seu significat original: una persona malnodrida és una persona que es nodreix malament i no algú que no es nodreix, que sí que tindria el significat desnodrit. Ara bé, hi ha altres casos en què l'adverbi ha perdut el significat i ha passat a negar el segon element del compost. Per exemple, malcreient no és un nen que creu malament, sinó un nen que no creu, així com malobedient, que és una persona que no obeeix i no pas algú que obeeix malament.

També trobem molts verbs formats amb l'adverbi mal convertit en prefix, com ara malcriar, malacostumar, malaconsellar, malpensar, malcasar, malferir, malparir, malparlar, malpensar, malprendre, maltractar, malveure, malviure; i substantius, com per exemple malson, malnat, malformació, malentès i malvolença.

Ara bé, hi ha algunes formes amb l'adverbi mal que sovint es confonen perquè, tot i que estan molt fixades, es continuen escrivint separades perquè l'adverbi no actua com a prefix. Seria el cas de mal humor, que escrivim separat, tot i que en canvi trobem al diccionari l'adjectiu malhumorat, que sí que va junt. O bé mal educat o mal educar, que s'escriuen separats, malgrat que altres formes molt pròximes quant a significat, com ara malcriat o malcriar i malacostumat o malacostumar, les trobem escrites juntes al diccionari.

Sabíeu que...
En català, escrivim junt malgastar, malpensar, malacostumar, però mal educar i mal interpretar s'escriuen separats, perquè en aquests casos l'adverbi mal no actua com a prefix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Mor Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona