Art

art

j. Camps linnell

Quan l'art inunda la ciutat

La IX Trobada i Mostra d'Art Multidisciplinari, l'Inund'Art, omplirà Girona de música, arts visuals i escèniques els dies 5, 6, 7 i 8 de juny

Aquesta edició inclou setanta accions, totes elles de franc

Poc després de la florida artística del Temps de Flors, Girona torna a bullir amb activitats. En aquesta ocasió, la música, el teatre, la dansa i les arts visuals prenen el relleu a l'art floral per tornar a inundar tots els carrers del Barri Vell i el centre coincidint amb la celebració d'Inund'Art, que des d'avui i fins diumenge ofereix la novena edició. Quatre dies –ahir es va fer un taller inaugural– en què, a través d'una setantena d'accions, s'envairan els espais públics per convertir-los en un espai de trobada entre els artistes i el públic. Més que mai, l'art contemporani s'acosta als ciutadans, i no al revés.

Més de 70 propostes i 150 artistes

El festival, que es va inaugurar ahir amb un taller dedicat a les dones –sota el títol Sense por, dinamitzat per l'artista Meritxell Duran–, arrenca avui a la tarda amb l'obertura dels espais expositius, una visita guiada amb la presència dels artistes pels diferents espais de la mostra, amenitzada per la Colla de Diables Folls de Palafolls i la posada en escena de les primeres accions al carrer. Entre aquestes destaquen l'espectacle de pallassos Mr. X, els titelles de la Cia. Fet a Mà i l'acció participativa d'Eudald Alabau al Pont de Ferro.

Com sempre, aquest festival d'arts emergents oferirà una mostra d'arts visuals a la Casa de Cultura i una altra a la Rambla, a més d'escampar l'art per diferents racons del Barri Vell on s'hi podran trobar exposades diverses obres multidisciplinàries de petit i gran format, concerts i actuacions teatrals. Per seguir la ruta artística i no perdre's cap actuació, aquest any caldrà seguir la fluctuació d'uns curiosos homes-peix que convidaran els visitants a seguir el seu rastre en aquest festival d'art al carrer.

El plat fort d'avui serà la festa d'inauguració, a partir de les onze de la nit a la Casa de Cultura. S'obrirà amb l'actuació de St. Pierre 7 amb Cançons, poemes i cadències, i continuarà Dulce Duca amb el seu espectacle de maces Um belo dia. La festa es clourà a ritme de rumba amb La Rumbé i el seu nou treball, Ahorita cuando.

Demà a la tarda, la Banda de Palafolls farà de guia per la ruta artística i de perfomances al carrer. Estan programats dos concerts: un de música eclèctica a càrrec de Jordi Bertran & Martirians (18 h) i un altre de street world music amb Miramundo a La Rambla (19 h). A partir de les onze de la nit, el centre neuràlgic es traslladarà novament al pati de la Casa de Cultura, on el circ s'obrirà pas amb Indomador de Quim Girón. Les arts escèniques continuaran amb Rosa M. Masià i la seva proposta No me acuerdo pero recuerdos, que combina dansa i teatre. La Nit d'Arts Escèniques acabarà amb la poesia i la música de María García i Maxi Fuentes.

L'art per a tota la família

Diumenge, com a la passada edició i arran del seu èxit, es dedicarà íntegrament al públic familiar. El gran ventall de propostes que s'hi han programat tindran com a fil conductor l'art contemporani per a tota la família i hi haurà des d'un taller de fotografia a instal·lacions participatives i experimentació amb els sentits, entre altres. Fins a un total de vuit tallers perquè els més petits experimentin i treguin aquell artista que tots porten a dins.

A la plaça Mercaders, la Cia. Jordi Bertran oferirà un espectacle de titelles amb el títol Strada (19 h), mentre el grup Febrero portarà a l'escenari de la Rambla el seu pop-rock (18 h) i els Nuzz, la seva música que fusiona jazz, funky i blues (19 h).

En total, s'han programat més d'una setantena de propostes artístiques amb la participació de més de 150 artistes. D'aquests, un 70% són artistes gironins; un 10%, de la resta de Catalunya; un 10%, de la resta de l'Estat, i els altres, estrangers. Tots ells són uns escollits, tenint en compte que prèviament s'hi han presentat uns 700 aspirants.

Palafolls, plataforma satèl·lit

Que Inund'Art s'ha consolidat és ben sabut però la seva voluntat de continuar creixent i expandir-se enguany es percep amb una novetat més que destacable: el municipi de Palafolls (Maresme) s'ha interessat per la trajectòria difusora de l'art de les anteriors convocatòries i es convertirà en plataforma satèl·lit organitzant un Inund'Art el 12 de juliol. Concentrat, en aquest cas, en una sola jornada, aquest festival oferirà una selecció d'algunes de les accions més destacades que es faran prèviament a Girona.

Giroscopi: plataforma cultural

Una altra de les branques fermes del festival que val la pena destacar, i que s'adiu a la seva filosofia d'inundar les comarques gironines de tota mena d'expressions artístiques per donar-les a conèixer arreu, és l'anomenat Giroscopi Cultural. Es tracta de la fira que convoca els programadors catalans per oferir-los una prèvia dels espectacles del festival perquè recorrin l'aparador artístic d'Inund'Art i puguin fer una selecció de les millors propostes per incorporar-les a les programacions municipals en coproducció amb Giroscopi Cultural.

Atrapar la lluna
La figura escollida aquest any per a l'Inund'Art és la d'un home peix que vol atrapar la lluna. La imatge gràfica, que caracteritza aquesta novena edició i apareix destacada al cartell, és molt metafòrica i, segons la seva creadora –Raquel Morón, la directora del festival–, comprèn tant la capacitat transformadora de l'art com la voluntat d'atrapar un somni. Una utopia que, vista la consolidació gradual de la mostra, podríem dir que cada any sembla més a tocar.
inund'art
La IX Trobada i Mostra d'Art Multidisciplinari
Lloc: Diversos escenaris de Girona Dies: 5, 6, 7 i 8 de juny Web: www.inundart.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín