Música

MÚSICA

valèria gaillard

Piano, llestos, fora!

El 60è Concurs Internacional de Música Maria Canals comença avui amb 88 pianistes de 26 nacionalitats en una edició OFF que inclou dues-centes activitats divulgatives

Fins al 3 d'abril un conjunt de 88 pianistes de 26 nacionalitats diferents, seleccionats d'entre 170 inscrits (deu més que l'any passat), participaran en el 60è Concurs Internacional de Música Maria Canals. Les proves per guanyar algun dels múltiples premis convocats, valorats en 70.000 euros, a banda d'una trentena de concerts remunerats, es faran al Palau de la Música Catalana. Com ja és habitual, els concursants més nombrosos són els procedents de Corea, el Japó, Rússia i la Xina. També hi ha tres concursants de l'Estat espanyol, un noi de Granada (Miguel Ángel Acebo) i dos joves catalans (Claudia Cordero i Michael Davidov).

Val a dir que en la dilatada història del concurs només tres pianistes “de casa” han aconseguit el cobejat guardó: José Enrique Bagaria, Leonora Milà i Miquel Farré. El llistó, doncs, és ben alt i els aspirants hauran de donar el millor de sí mateixos davant d'un jurat exigent, integrat per nou membres de nou països diferents, entre els quals hi ha la professora Raquel Millas, alumna de Maria Canals; Michel Wagemans, professor al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona; la professora de la Hochschüle für Musik d'Hamburg Dina Yoffe, i el director del departament de piano a l'Acadèmia d'Estiu de Cracòvia, el polonès Andrzej Pikul.

Enguany, i per afavorir l'assistència del públic a les proves eliminatòries, els responsables del concurs han abaixat els preus i han creat un abonament per escoltar el conjunt de les proves (vuit sessions en total) de 30 euros.

“L'objectiu del concurs és promoure els joves intèrprets i donar-los oportunitats professionals a Catalunya, la resta de l'Estat i també internacionalment”, explica Jordi Vivancos, gerent del concurs. Un altre dels puntals del programa és “crear nous públics”, i per aquest motiu cada any pren més força el programa de l'OFF Maria Canals. “Nosaltres reivindiquem la pràctica musical amateur del piano, ja que la gran majoria comença a estudiar piano però no s'hi acaben dedicant”, comenta Vivancos. Dins el marc del Maria Canals Porta Cua s'han programat cent vint activitats gratuïtes de caràcter divulgatiu.

El piano surt al carrer

Sobresurt la ja clàssica instal·lació de pianos de cua en espais públics (36 emplaçaments diversos) perquè la gent pugui tocar lliurement, així com els mateixos participants al concurs, que tenen així l'oportunitat de tocar en públic. Un any més, es disposarà un piano a l'intercanviador del metro de Diagonal (des d'avui i fins al 2 d'abril), i també se celebra avui mateix la marató de piano a la plaça Reial de Barcelona (d'11 h a 21 h).

Demà dissabte es disposaran deu pianos al llarg del passeig de Gràcia (11 h a 20 h), així com al Pedralbes Centre, i diumenge a la plaça Pastrana. Alguns equipaments culturals també oferiran pianos per tocar: la Pedrera (24 de març), el Palau Robert (25 de març), el Gran Teatre del Liceu (27 de març), el MNAC (29 de març) i el Palau dela Música (2 d'abril). El restaurant 7 Portes, que apadrina la presentació del concurs, també deixarà tocar el piano lliurement els dies 29 i 30 de març. Altres poblacions s'han sumat a aquesta reeixida iniciativa.A Catalunya, Badalona (29 de març), Manlleu (25 d'abril) i Cervera (30 de maig), i a la resta de l'Estat, Madrid i Bilbao.

El concurs promou, a més, prop de cent activitats educatives per donar a conèixer el repertori pianístic que implica la participació de 15 conservatoris i escoles de música. I no podia faltar el concurs Tu hi toques?, adreçat a amateurs i estudiants de música del país, i que ja va per la tercera edició.

Com a novetat, enguany també han convidat diversos cors del país que aniran a cantar en alguns dels concerts organitzats en el marc del Canals OFF.

Amat, l'autor del cartell

Per aquesta edició d'aniversari l'artista plàstic Frederic Amat ha realitzat el cartell, que evoca el teclat d'un piano. Amat, que es va declarar un melòman durant la presentació del concurs, va dir que l'havia fet “ulls endins, que és la millor visió”. També està previst publicar una biografia de Maria Canals –de qui enguany es commemora el centenari del naixement– a càrrec de la periodista musical Ana Maria Dávila, que sortirà per la clausura del centenari de Canals. El pressupost ha estat de 320.000 euros. Un 30% prové de subvencions públiques; un 37%, de patrocinis, i la resta de “recursos propis”, com taquillatge i donatius, va explicar Vivancos.

Pel que fa al calendari, les proves comencen diumenge (Petit Palau) i s'estendran fins al diumenge següent. La prova final se celebrarà el dia 2 d'abril. L'endemà es farà el lliurament dels premis al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona (19h). Que guanyi el millor!

60È CONCURS INTERNACIONAL DE MÚSICA mARIA CANALS
Del 21 de març al 3 d'abril
Presidenta: Mariona Carulla
Director artístic: Carlos Cebro
Gerent: Jordi Vivancos
Lloc: Palau de la Música Catalana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona