cultura

El Suprem avala que Aragó pugui recomprar una taula gòtica adquirida per Lleida

La va comprar la Diputació de Lleida l'any 2009 per 22.000 euros i és originària de Benavarri

El Tribunal Suprem ha avalat al govern d'Aragó a exercir el dret de retracte per poder recomprar una taula que formava part del retaule gòtic de l'església de Benabarri i que va comprar la Diputació de Lleida en una subhasta l'any 2009 per 22.000 euros. D'aquesta manera, el Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació que va interporsar la Diputació contra la sentència de març de 2013 del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA), que va donar validesa a una resolució de la conselleria de Cultura del govern d'Aragó per exercir el dret de retracte. La taula és obra de Pere Garcia, de Banabarri, i Aragó hi va mostrar interès després que la comprés la Diputació.

L'obra es troba actualment intervinguda judicialment a les sales de reserva del Museu de Lleida després de la denúncia per espoli que va interposar el govern d'Aragó contra la Diputació. Tot i que després que s'informés de la compra a través dels mitjans el govern d'Aragó va menysprear el valor de la peça i la seva originalitat, aquest va invocar el dret de retracte i fins i tot va demanar la inclusió al catàleg de Patrimoni Cultural d'Aragó.

Segons l'advocat aragonès Jorge Español a partir d'ara el govern d'Aragó dipositarà els 22.000 euros que va costar la peça i aquesta s'haurà d'entregar. Així mateix, afirma que l'alcalde de Benabarri, Alfredo Sancho, està satisfet per la notícia i demanarà que la taula retorni a la localitat. En aquest sentit, diu que això demostra als polítics catalans que Aragó ''es preocupa de forma preferent pel seu patrimoni cultural dispers''.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia