cultura

Reivindicar un símbol

El Museu d'Història de Catalunya és el marc de l'exposició ‘Joaquim Amat-Piniella. Escriure contra el silenci', que revisa la vida i l'obra de l'autor de ‘K.L. Reich'

“Amat-Piniella és un símbol de fidelitat absoluta als seus principis”, afirma Aloy

Montserrat Roig va escriure: “Foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses em van saber dir del que havia significat l'infern nazi.” En l'any en què es commemora el centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 1913 - Barcelona, 1974), la seva avantguardista, sàvia i trista mirada continua demanant més atenció. És de justícia.

Josep Alert, Joaquim Aloy, Llorenç Capdevila i Àngels Fusté, comissaris de la mostra Joaquim Amat-Piniella. Escriure contra el silenci, que s'ha vist a Manresa i ara arriba a Barcelona, s'han esforçat per “posar al lloc que li correspon un autor i una obra de la magnitud històrica de la d'Amat-Piniella”, va declarar Alert. Per a Aloy, Amat-Piniella és “un símbol de fidelitat absoluta als seus principis”.

L'exposició, que segueix un camí sinuós i volgudament angoixant, es divideix en quatre blocs marcats per un cromatisme de clara simbologia. Cada bloc, a més, està dividit en dos eixos, un per mostrar de manera ajustada els fets històrics de cada època i l'altre per oferir els detalls personals (fotos, carnets, postals, cartes, manuscrits...) de l'autor de la novel·la K.L. Reich, a l'alçada d'obres de Levi, Kertész i Semprún pel que fa a la narració de l'horror en els camps d'extermini nazi. Al final del recorregut podem veure l'original de l'obra, que va escriure entre el 1945 i el 1946 i no va aconseguir publicar fins al 1963. De fet, “el llibre, el poder de la lectura, és el leitmotiv de la mostra”, comenta Alert, i és que podem veure llibres volant, mig soterrats, en una maleta, cremats...

El primer bloc ens mostra La República de les llibertats (1931-1936) i el domina el color groc i el morat, “una època en què Amat-Piniella comença a escriure amb només 16 anys a El Día i ja dóna mostres de les seves inquietuds culturals i polítiques”, explica Aloy. Va ser crític de cinema (abominava el doblatge), li agradava el teatre, les arts plàstiques, va portar el jazz a Manresa... I la seva visió política també era actual, “clarament independentista, tot i que el terme aleshores no s'utilitzava”, comenta Aloy.

El segon bloc és Una vida marcada per la Guerra Civil (1936-1939), de color vermell. Allà comparteix espai amb altres catalans de la generació perduda, com Espriu, Bartra, Rodoreda, Calders... Fugitiu, refugiat i presoner (1939-1945), de color negre, mostra l'exili i l'horror de Mauthausen. Finalment, L'exili interior (1945-1974), de color gris, és el retorn a la vida civil –però no lliure– a Barcelona i no a Manresa, per poder ser anònim i evitar represàlies dels feixistes.

El 29 de novembre pròxim es traslladaran les restes d'Amat-Piniella i de la seva esposa, Maria Llaveries (“una persona extraordinària”, segons Aloy), de Barcelona al cementiri de Manresa. Es tancarà el cercle físic, perquè el simbòlic, gràcies a exposicions com aquesta, continuarà engrandint-se i fent girar una merescuda espiral de reconeixement, encara que sigui a poc a poc.


Joaquim Amat-Piniella. Escriure contra el silenci

Museu d'història de
catalunya. Plaça pau
vila, 3. fins al 6/1/2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

Maria Ripoll adapta la novel·la ‘També això passarà’

Barcelona

Buenafuente inaugura l’exposició ‘Naturalment’

blanes
patrimoni

Comença la rehabilitació de l’església se Santa Maria de Sanaüja

Barcelona

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona
Crítica
música

A través dels segles