cultura

fotografia

Els búnquers de Franco que el foc ha descobert, al Mume

L'exposició fotogràfica ‘La Línia P al descobert' capta amb to entre documental i poètic alguns dels edificis defensius que es van construir a l'Alt Empordà

Són obra del fotògraf Guillem Vidal

El paisatge després de la batalla. Els focs que van afectar l'Alt Empordà l'any passat han deixat al descobert alguns dels búnquers construïts durant el franquisme. Són els mateixos que Guillem Vidal ha captat amb la seva càmera i que ara, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) mostra a través d'una petita exposició que forma part de la secció Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies.

Titulada La Línia P al descobert, recull set imatges en blanc i negre que se situen entre el reportatge documental i la mirada poètica sobre el territori. Formen part del projecte fotogràfic d'aquest fotògraf barceloní a través del qual ressegueix i redescobreix les traces deixades en el paisatge per una suposada obra magna defensiva que es va construir durant el franquisme amb l'objectiu de defensar el règim totalitari de l'enemic exterior.

Encara que inacabada, la línia defensiva que creuava els Pirineus disposa d'uns 3.000 búnquers documentats per l'historiador Josep Clara només al Pirineu català. No només aquesta obra faraònica no va entrar mai en funcionament sinó que tan sols se'n va construir el 43% del projectat per la mancança de material de construcció.

El Mume exposa només una petita mostra del reportatge fotogràfic de Vidal centrat en aquestes construccions militars en runes incrustades en la zona forestal arrasada per les flames l'estiu passat a l'Empordà. El fotògraf s'hi va desplaçar arran d'un article llegit a la premsa en què destacava com després del malaurat incendi al paisatge empordanès, van emergir aquests edificis defensius camuflats fins aleshores per la vegetació.

L'exposició, situada al hall d'entrada del museu, es pot visitar fins al proper 8 de gener.

LA XIFRA

3.000
búnquers del projecte faraònic ‘Línia P' són els que es van construir només a la zona del Pirineu català.

Simposi de Walter Benjamin

El Museu Memorial de l'Exili ho té tot a punt per celebrar el Simposi Internacional Images in Walter Benjamin's and W.G. Sebald's writings, que tindrà lloc entre el 26 i el 29 de setembre a Girona, la Jonquera i Portbou, coincidint amb el 73è aniversari de la mort de Walter Benjamin. Al costat de les conferències i debats, i emmarcat en el simposi, el Mume de la Jonquera inaugurarà el 28 de setembre l'exposició Fragments. A partir d'‘Els emigrats' de W.G. Sebald, projecte d'Anna Soler Horta, que va rebre l'ajut a la creativitat artística dins la primera edició de caràcter biennal del Premi Internacional Memorail Walter Benjamin 2012-2013. Així mateix, el simposi inclourà l'homenatge a Benjamin que es fa cada any al cementiri de Portbou i la ruta a peu de Banyuls a Portbou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA