cultura

El poder de la fantasia d'Alasdair Gray

El suplement Cultura entrevista l'escriptor, il·lustrador i activista escocès, que presenta ‘Històries inversemblants en general'

El president de la Secció Filològica de l'IEC, Isidor Marí, i el lingüista i un de més breu del lingüista David Paloma

El suplement Cultura d'aquesta setmana ofereix una entrevista de David Castillo a l'escriptor, il·lustrador i activista per la independència d'Escòcia Alasdair Gray, que presenta Històries inversemblants en general (Raig Verd)

També podem llegir un llarg article d'Isidor Marí (president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans) i un de més breu del lingüista David Paloma sobre la publicació del novè volum de l'Obra Completa de Pompeu Fabra.

En l'apartat d'opinió podem llegir els textos de Vicenç Pagès (que parla de la llegenda alemanya sobre Michael Kohlhaas), Guillem Cifré, Lluís Llort, la lingüista Núria Puyuelo, Marià Marín (del Gremi de Llibreters de Catalunya), Bienve Moya (que ens parla del sentit d'algunes festes populars), Màrius Serra i Miquel de Palol.

Pel que fa a les crítiques, D. Sam Abrams lloa el darrer poemari d'Enric Sòria, Arqueologia. Mireia Rourera comenta el llibre religiós Les floretes del papa Francesc, del monjo Bernabé Dalmau. Ferran Aisa celebra el debut de l'editorial Bookland amb On has deixat la falç?, d'Amat Baró. Montse Frisach critica Inferno, l'últim best-seller de Dan Brown. Jordi Llavina recomana el llibre de prosa Solsticio, de José Carlos Llop. Jordi Capdevila valora positivament El balneari, novel·la de Joan Garí. Lluís Llort dóna a conèixer I si estiguéssim en guerra, de Janne Teller. Jordi Casas Salvador comenta la novel·la de Marc Masdeu Peus de fang. Marta Monedero descriu la novel·la La vida és breu i el desig infinit, de Patrick Lapeyre.

En música, Guillem Vidal ressenya l'últim disc de Víctor Bocanegra i assenyala cinc possibles sorpreses del Festival PopArb, que se celebra aquest cap de setmana a Arbúcies.

En cinema, Àngel Quintana fa la crítica d'Antes del anochecer, amb Julie Delpy i Ethan Hawke, i d'After earth, dirigida per M. Night Shyamalan i protagonitzada per Will Smith i el seu fill Jaden. Imma Merino ens presenta el documental d'Elisenda Dalmau i Héctor Muniente sobre els 40 anys d'història del grup teatral Comediants.

En teatre, Jordi Bordes presenta l'obra George Kaplan, una comèdia intrigant sobre la veritat i la mentida que es podrà veure a la sala Beckett. També ofereix la crítica de l'obra Anomia, d'Eugenio Amaya, que es pot veure al Tantarantana.

Carina Filella ens informa d'una mostra antològica de l'artista polifacètic Joan Descals Esquius al Museu Deu del Vendrell. A Girona, Pau Lanao descriu la personalitat del pintor i cantant Josep Albertí, del qual se celebra a Sant Feliu de Guíxols el centenari del naixement. Mercè Miralles ens presenta l'estrena a Món Sant Benet d'una nova oferta cultural, La màgia del capvespre, que ofereix una ruta que inclou gastronomia i patrimoni en un entorn de natura. Joan Tort descobreix els secrets dels ibers després de les noves troballes a les excavacions de la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca.

Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Maria Palau (que comenta la recent jubilació de Francesc Fontbona, un dels historiadors de l'art català més respectats), Montse Frisach (que ha conversat amb el tàndem d'artistes Vicente Vázquez i Usue Arrieta), Jaume Vidal (que ha entrevistat el quartet format per Cristina Hartmann, Gigi R. Harrinton, Juanjo Fernández i Sandra Hartmann de la galeria Hartmann-La Santa Proyectos Culturales), Pilar Parcerisas (que ens parla de Nicolas Bourriaud, director de l'Escola de Belles Arts de París) i Artur Ramon (que narra sensacions sobre l'artista Giacometti).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES