cultura

Nous tradicionalistes

Isaac Ulam i Jose Domingo creen noves cançons a partir de l'havanera o la jota

“Nosaltres no reivindiquem ni l'havanera, ni la jota, ni res. Simplement, ens agrada experimentar amb patrons rítmics tan propers”, expliquen el blanenc Isaac Ulam i el gironí Jose Domingo, dos músics que sempre han buscat per separat vies poc transitades, però que junts han creat un disc realment singular, Temple d'aigua i llum (Bankrobber), amb nou cançons pròpies i una adaptació lliure de Passeig del Carme, de Pere Tàpias, que han titulat Carrer de l'Esperança, “tal com la cantaven sempre el pare de l'Isaac i els seu amics a Blanes”, a casa de l'avi, al carrer de l'Esperança del port de Blanes, on es va gravar part d'aquest disc, només amb un ordinador i un micròfon. Per allà voltava la tia Lola, de 90 anys, una autèntica força de la natura a la qual han dedicat aquest disc, que avui presentaran en concert al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia (21.30 h).

Ulam ve del folk menys previsible, amb discos com ara En els prats més llunyans i Murtra, i Domingo, provinent de Psychoine, ha publicat dos discos en solitari, Suddenly i En la distancia, entre la cançó d'autor, el rock i la psicodèlia mediterrània.

A Temple d'aigua i llum, els dos implicats afirmen que hi ha més folklore que no pas folk, un terme que els sona massa anglosaxó. Ells han fet cançons del segle XXI, que parlen de sentiments i altres temes atemporals, a partir de ritmes i melodies ancestrals, heretats de la jota, les cançons de sega, de bandolers i de pescadors. El concert d'avui al CAT beneeix un projecte de música no ortodoxament tradicional que, com en les trobades dels amics a la casa de l'avi, només pretén que el public també canti aquestes cançons.

Puter (baix i contrabaix), Pere Fort (acordió), Jordi Parés (percussions, gralles, flautí, etc.), Dani Ibáñez (llaüt, buzuki) i Alberto Pérez (piano, violí, mandolina) han participat en la gravació del disc. Avui, però, Jesús Frigolé tocarà l'acordió i Lluís Bestard s'encarregarà de les percussions.

El 12 d'abril, presentaran el disc a la Casa de Cultura de Girona, dins del festival Strenes, i també hi ha previstos concerts a Tarragona i Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.