Sense cultura

ESPIES. TELEVISIÓ

Jaume Vidal

La guerra és freda, però la televisió bull

Als anys seixanta esclata amb força el gènere d'espies a la televisió. La guerra freda escalfa la pantalla amb títols com ara ‘Missió impossible'

Hi ha moments mítics de la televisió als anys seixanta. Un dels més inoblidables continua sent l'escena d'inici de la sèrie Missió Imposible en què es destruïa la cinta magnètica que contenia les instruccions al cap del grup FMI (Força Missió Impossible) per realitzar una missió secreta i d'alt risc, habitualment en un petit país de l'òrbita comunista. Un cop cremava la cinta començava a sonar el tema de la sèrie de Lalo Schifrin, gran sintonia que Tom Cruise va recuperar en adaptar la sèrie al cinema. Missió Imposible reunia tots els ingredients de l'espionatge. El grup el formaven un especialista en aparells tècnics d'escolta i enregistrament, un mestre de la disfressa, una dona seductora, un hàbil, i fort, manetes i un fred cervell. Quan la guerra freda va anar a la baixa, el grup va dedicar-se a desmantellar organitzacions criminals.

Una sèrie que va trencar motlles no només pel tractament del gènere d'espies, sinó perquè va ser la primera que va incorporar un actor negre com a protagonista va ser Yo soy espía. L'actor Bill Cosby, que després tindria show propi de gran èxit, era un entrenador de tennis que acompanyava una figura d'aquest esport per torneigs internacionals. Tots dos eren agents camuflats al servei del govern d'Estats Units. Viatjaven per tot el món corrent per terra batuda i també per les clavegueres de l'espionatge internacional.

L'èxit de James Bond va generar el subgènere de la paròdia d'espies. Get Smart (Superagent 86) en va ser la màxima representació. Un maldestre espia de l'agència de intel·ligència secreta CONTROL havia de lluitar contra els perversos plans de domini del món lliure instigats des de l'organització KAOS. L'espia 86 tenia com a ajudant l'agent 99, amb qui es casaria. Això faria que la sèrie derivés cap una genuïna comèdia de situació. També mítica, la careta de presentació de cada episodi en què 86 entrava des d'una cabina pública al subterrani que conduïa a la seu secreta de l'organització.

Un procediment similar utilitzaven el agents d'UNCLE (El agente de CIPOL) que accedien a la seva caserna secreta des de la cadira d'un barber.

Inicis
Una sèrie precursora d'espies, que coincidiria amb la moda de les novel·les d'espies abans que s'adaptessin a la televisió i el cinema, va ser Cita con la muerte (1963). protagonitzada per Patrick McGoohan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva