cultura

El xou ha de continuar

Muse, Rihanna, Justin Bieber, Blur, Pet Shop Boys, Sigur Ros i Rammstein, en una temporada de concerts marcada per la incertesa de la crisi i l'augment de l'IVA

El ‘Caprichos' de l'Apolo s'obrirà amb un recital, amb banda al complet, de Maria Rodés
The XX, Beach House, Nick Lowe, Edwyn Collins i Mark Knopfler també actuaran el 2013

Moltes butxaques, aquest 2013, continuaran ben escurades. I l'augment, des del setembre passat, del 8% al 21% en l'IVA dels espectacles, segons ja s'apunta, ha fet minvar l'assistència a concerts. Els promotors, però, no es pensen rendir (entre altres raons, perquè muntar concerts és allò de què viuen i allò que saben fer), així que, almenys durant els pròxims mesos, el xou continuarà.

Quan falta, encara, confirmar moltes grans actuacions d'aquest primer semestre, l'agenda ja està prou atapeïda. El recital més massiu anunciat fins ara és el dels britànics Muse, que, tres anys i mig després d'actuar al Palau Sant Jordi, s'atreviran amb tot un Estadi Olímpic Lluís Companys, on Matt Bellamy desplegarà el 7 de juny tot el seu repertori de filigranes amb la guitarra. També provocaran histèries, cal imaginar, David Bisbal (2 de febrer), l'ídol adolescent Justin Bieber (16 de març), els alemanys Rammstein (14 d'abril), el madrileny Alejandro Sanz (29 de maig), la cantant Rihanna (1 de juny) i, ja passat l'estiu, l'italià Eros Ramazzotti (19 de setembre), tots programats al Palau Sant Jordi. Altres gires d'estadi o grans pavellons previstes per a aquest 2013 a Europa –Pink, Iron Maiden, Neil Young, Bruce Springsteen i Alicia Keys, per citar només uns quants exemples– no tenen dates confirmades, almenys de moment, a Catalunya ni a la resta de l'Estat. I n'hi ha que ja tenen data en altres punts de la península, però que encara no se sap si inclouran una data catalana en el tour, com són els casos de Depeche Mode, Green Day, Kings of Leon i Fatboy Slim (que al juliol actuaran al BBK Live basc) i The Killers i Queens of Stone Age (als quals, el mateix mes, se'ls espera a Benicàssim).

Les cartes dels festivals

Els grans festivals de Barcelona, Primavera Sound i Sónar, cada vegada anuncien els seus caps de cartell amb més anticipació, de manera que qui ja vulgui comprar els abonaments per a totes dues cites –el Primavera, els dies 23, 24 i 25 de maig; el Sónar, el 13, 14 i 15 de juny– ja sap que, al Fòrum, hi actuaran Blur, icona recuperada del brit pop, i a Fira Gran Via els germànics Kraftwerk i el duo Pet Shop Boys. D'altra banda, els festivals d'aquest primer semestre que se celebren en espais més recollits ja fa dies que han anunciat el programa: el Banc de Sabadell Mil·lenni, per exemple, ja té a la venda les entrades per a recitals com els de Jethro Tull (6 de febrer), Salif Keita (18 de febrer), Julieta Venegas (1 de març), Yo la Tengo (6 de març), Els Amics de les Arts (15 i 16 de març), Ocean Colour Scene (23 d'abril), Txarango (26 d'abril), Gossos (10 de maig) i Low (13 de maig). El Festival de Guitarra, per la seva part, ja ha anunciat actuacions com les de Vinicio Capossela (6 de febrer), Antònia Font (20 de febrer), Ron Sexsmith (23 de febrer) i Johnny Winter (24 d'abril). I a Badalona, el Blues & Ritmes ja ha fet públiques les compareixences de Nick Lowe (12 d'abril) i Me'shell Ndegéocello (20 d'abril). El Barnasants, finalment, té preparats el recital de comiat dels valencians Al Tall (14 de febrer) i actuacions, entre molts altres i fins a finals de març, de Maria del Mar Bonet, Quart Primera, Sole Giménez, Pau Vallvé, Teresa Salgueiro, Marina Rosell, Sílvia Pérez Cruz i Robin Williamson, a Barcelona, però també en altres municipis catalans com ara Sant Cugat, Viladecans, l'Hospitalet i Vielha, on Enric Hernàez protagonitzarà el concert inaugural de la 18a edició. Finalment, el festival de flamenc De Cajón!, els organitzadors del qual han advertit que, la del 2013, en podria ser l'última edició, té previst acollir Estrella Morente (16 de febrer), Las Migas (21 de febrer) i Rosario Flores (14 de març), entre altres músics.

El ‘Caprichos', tot l'any

La tornada a l'activitat de la sala Apolo, clausurada per l'Ajuntament durant unes setmanes, farà que els promotors tinguin un problema menys. El cicle Caprichos, tot un aparador de concerts delicatessen durant els mesos d'hivern a la capital catalana, estendrà l'activitat durant tot l'any. La seva primera proposta, però, és just passat festes: presentació, amb banda completa, del Sueño triangular de Maria Rodés (11 de gener). També pujaran, al mateix escenari, el francès Dominique A (17 de gener, sis dies abans a Girona), Jon Spencer Blues Explosion (7 de febrer), Beach House (13 de març), La Pegatina (15 de març) i Edwyn Collins (24 de març).

El de Quimi Portet al Palau dins del cicle Bandautors (31 de gener) i el de Pep Sala al Sant Jordi Club (2 de febrer, com a punt final de les celebracions dels 25 anys de Sau) són altres concerts d'aquestes primeres setmanes del 2013, que amaguen petits tresors com ara el bolo de Hackensaw Boys a Rocksound (16 de gener), i Cody Chesnutt a Be Cool (13 de març).

El 2013, de moment, es completa amb les visites de Sigur Ros (16 de febrer al Sant Jordi Club), la formació original de Dogs d'Amour (26 de febrer), UFO (10 de març), els cada vegada més triomfants Mumford & Sons (20 de març, amb entrades ja exhaurides), Franco Battiato (20 de març), Rocket From The Crypt (6 d'abril), l'eurovisiu Lordi (27 d'abril), The XX (2 de maig) i Mark Knopfler (25 de juliol), aquests dos últims al Poble Espanyol.

Ja T'ho Diré: retorn a la primavera

El dels menorquins Ja T'Ho Diré figura entre els retorns del 2013. Cris Juanico i companyia oferiran dos concerts a La Mirona de Salt (31 de maig i 1 de juny, el primer dels quals amb les entrades ja exhaurides) i un tercer al castell de Sant Nicolau de Ciutadella (19 de juliol). Salt no només serà honrat amb l'única visita al Principat del grup sinó també amb molts recitals, exclusius a Catalunya, del Black Music Festival, com ara el de l'exguitarrista dels Rolling Stones Mick Taylor (8 de març) i els Brand New Heavies (15 de març). La programació a Girona es completa amb cites destacades com ara les actuacions que oferiran a L'Auditori de Girona Roger Mas & Cobla Sant Jordi (2 de febrer), Erik Truffaz (9 de febrer), Salif Keita (17 de febrer), Pau Vallvé (8 de març), Raynald Colom (16 de març), Michael Nyman (24 de març), Obrint Pas (4 de maig), La Iaia (19 de maig) i Motis & Chamorro (26 de maig).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA