cultura

PUBLICACIONS

Liberisliber de Besalú no vol el conseller de Cultura

L'organitzador de la fira d'editorials independents, que tindrà lloc aquest cap de setmana, manifesta així la seva disconformitat amb la política de subvencions d'aquest departament

La tercera edició de la fira Liberisliber de Besalú, dedicada a les editorials independents (de tirades reduïdes), arriba aquest cap de setmana precedida de polèmica. El seu director, Miquel Àngel Codes, ha escrit al conseller de Cultura per demanar-li que no vingui a inaugurar-la (segons Codes, la secretària del conseller li havia confirmat l'assistència de Mascarell) perquè creu que el conseller “menysprea” la seva feina i no se sentirien “molt còmodes si vingués per fer-se la fotografia de torn”. El director admet que la situació econòmica del departament és complicada, però critica que, en aquest context, Cultura està fent una política de subvencions “perversa, surrealista i que obvia la realitat actual”.

El responsable de Liberisliber ha arribat a aquesta conclusió arran que el departament de Cultura hagi concedit a la fira una subvenció de tan sols 2.300 euros, mentre destina el triple –compara Codes– a una sola actuació musical de la Setmana del Llibre en Català, 520.000 euros al pavelló d'art de la Bienal de Venècia o 193.000 euros al catàleg de masies que va elaborar un secretari general de Cultura. “Entengui -s'afirma en la carta- que per un gran sector de la cultura mil euros no són el cost d'un dels seus viatges per inaugurar el que sigui, sinó el pas previ a mil històries que enfortiran el teixit cultural del país”.

Un programa extens

Hi ha trenta-tres editorials inscrites al tercer Liberisliber, el nombre més alt aconseguit fins ara. Però al marge de les activitats estrictament comercials, comparat amb l'any passat la fira d'aquest any fa un salt qualitatiu, ja que hi incorpora moltes altres activitats. En les vint-i-dues propostes del programa trobem, per exemple, un taller de reciclatge i un altre d'explicació de contes, així com un espai per experimentar jocs tradicionals, de la mà de l'associació Joan Amades. S'estrenarà el taller de tast de vins Liber de Vinis (el nom s'inspira en un tractat del segle XIV), que vincula la literatura amb la cultura del vi, i que aquest cop tindrà de protagonista la D.O. Empordà. De la seva banda, el museu Micromundi col·laborarà mostrant una de les peces més preuades del seu fons, una miniatura d'El Quijote.

Seccions que ja existien augmenten el seu contingut. Hi haurà quatre “accions orals” de quatre rapsodes i onze autors presentaran i signaran obres seves. Quant al conferenciant, aquest any serà Pedro Rueda, director de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura, que parlarà d' Històries increïbles (però creïbles) sobre la història del llibre. També hi haurà un concert de Fra Joan Silva, que interpretarà el Cançoner de Ripoll, la representació de Les llegendes del cavaller d'Espinzella per Pep C. i diversos concursos.

LA FRASE

La política de subvencions és perversa, surrealista i obvia la realitat
Miquel Àngel Codes
DIRECTOR DE LIBERISLIBER

LA XIFRA

33
editorials
catalanes i de la resta de l'Estat participen a la fira, el programa de la qual té 22 activitats diferents


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona