cultura

CONCA DE BARBERÀ

Turisme de claveguera

Montblanc es planteja organitzar visites al Riuot, la principal claveguera del nucli històric, coberta al segle XIV i encara en ús

Es conserva l'arquitectura medieval original

“Va permetre l'expansió de la vila
i arquitectònicament
és important”

A Montblanc, la claveguera principal del nucli antic té nom propi, el Riuot. De fet, de noms, n'ha tingut diversos. A l'edat mitjana es coneixia com el torrent Regina i recollia les aigües que s'escolen de la muntanya on s'arrecera la vila.

Com arreu en aquella època, les clavegueres eren una realitat però a l'aire lliure: els excrements i les deixalles de la setena ciutat en poblament del país eren llençats al torrent sense miraments. Al segle XIV, la vila viu en l'esplendor econòmica. D'aquesta època daten la majoria de monuments, incloses les muralles. A més de pudor, el torrent feia nosa perquè limitava el creixement urbanístic. “Per no pagar impostos a la vila closa, van començar a fer mercat al que després seria la plaça Major”, explica el director de l'Arxiu Històric Comarcal, Josep M. Porta. El 1320 se'n va començar el soterrament. “Va permetre l'expansió per configurar l'actual nucli històric i és una obra arquitectònica important.” Una estructura d'arcs gòtics es va alçar a banda i banda del torrent, suportats per murs amb alguna espitllera.

Riu Merder

La millora sanitària que va comportar el cobriment del Riuot no va evitar que la pesta negra (1348) escapcés l'esplendor montblanquina i, per falta de diners, l'acabament de l'obra. Les pudors van continuar en la meitat dels seus prop de 800 metres que sembla que té –perquè mai se n'ha fet una topografia–. “Als segles XV i XVI se l'anomenava riu Merder...” Fins al segle XIX, quan es va poder cobrir sencer.

Pocs s'han passejat per la riba del Riuot, encara avui la claveguera principal del nucli antic. Oberta la petita reixa d'entrada, la ferum embolcalla com ho devia fer al segle XIV. Sense passeres, és com creuar un riu, saltant de pedra en pedra, però cada petjada de la bota dins l'aigua aixeca un puré gris que val més no endevinar què és. Quan plou fort, el Riuot recorda que és el torrent Regina i les aigües inunden els prop de quatre metres d'alçada del canal medieval. Així que, esquivant cascades d'aigua i traïdors tubs que desguassen rentadores i lavabos, el millor és intentar mantenir l'equilibri aferrada a un braç solidari, perquè agafar-se als murs de pedra seria higiènicament temerari.

Lluny d'aquí, a l'anglesa Brighton, el 2007 van tenir la pensava de fer visites turístiques al clavegueram victorià, amb gran èxit. Viena, París, Barcelona i Brussel·les també s'han abocat al turisme de regust escatològic. “La claveguera de Montblanc s'ha conservat des de l'edat mitjana, i això la fa singular. Creiem que en completaria les visites turístiques”, assegura l'alcalde, Josep Andreu. Ara mateix és una idea. “Caldria sanejar-lo i desviar les aigües residuals per mostrar les construccions medievals i fer el recorregut en condicions”. Part de la xarxa d'aigües del nucli antic ja s'ha reconduït. Els turistes sols veurien el tram sud, ja que a partir de la plaça dels Àngels s'estreny massa. El Riuot compartirà visitants amb la veïna i fa poc descoberta torre de Poblet, la més gran de la trentena de torres montblanquines. Un complex d'edificis, amb aires de fortalesa, que s'està excavant i també es farà visitable. A l'aire lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes diposita obres d’art al MNAC

barcelona
Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ