cultura

L'ARTICLE

(Re)visitem Narcís Oller

És just que els pobles siguin agraïts amb els conciutadans que han aconseguit notorietat a través del seu treball. Sempre n'és una bona ocasió, però, naturalment, enmig d'una celebració tan destacada com les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela la qüestió pren proporcions més interessants. En l'edició del 2011, les Decennals s'han recordat encertadament de la nissaga de fotògrafs Català, però també han fet un acte de memòria històrica que la ciutat esperava feia més temps. Em refereixo a l'exposició Narcís Oller. Literatura i modernitat, que es pot visitar a la reinaugurada Biblioteca Popular de Valls. Es tracta d'una exposició concebuda perquè el públic visitant (lectors, en definitiva) comprengui que Narcís Oller és un autor d'actualitat, que no és un fòssil que només interessi als lletraferits i universitaris; que les seves obres narratives poden –i han de– ser llegides avui com un divertiment. La Societat Narcís Oller perseguia, d'ençà de la seva creació, aquest objectiu (per això impulsa la biblioteca Narcís Oller, amb la reedició de les seves obres), i amb les Decennals ha trobat el moment propici, mercès a la col·laboració i l'impuls econòmic que li ha ofert la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

Narcís Oller. Literatura i modernitat, que neix amb la voluntat de fer un itinerari per tot el país després de l'estrena vallenca, tracta d'un escriptor que tingué en el terç final del segle XIX i els primers anys del XX el seu període de glòria (encimbellat com un referent del realisme europeu de l'època). Però ho fa amb el cap ben assentat en el segle XXI, amb el que això comporta de noves tecnologies, de recursos audiovisuals, de modern disseny. A més, té documentació original, procedent de diversos arxius del territori, que complementa el discurs expositiu definit en el treball previ de l'Àlbum Narcís Oller, publicat per Cossetània Edicions, i que es desenvolupa amb grans cortinatges i vistosos plafons; la joia de la corona és el manuscrit original de Vilaniu, que podrà ser contemplat pels vallencs per primer cop a casa nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA