Figueres viu una gran diada però un incident fa que onze persones hagin de declarar a la Guàrdia Urbana

Van penjar un fotomuntatge que podia constituir un delicte d'injúries a l'alcalde

L'incident que per una estona va alterar la normalitat de Sant Jordi a la Rambla de Figueres es va produir abans de les deu del matí, quan agents de la Guàrdia Urbana es van dirigir a la parada de la Iaeden per demanar que retiressin un plafó de gairebé dos metres on hi havia un fotomuntatge que podia ser constitutiu d'un delicte d'injúries a un càrrec públic. El fotomuntatge presentava el cap de Santi Vila afegit al cos d'una persona nua que es tapava les parts íntimes amb un aneguet i que tenia els peus a dins una galleda. El fotomuntatge forma part de la campanya que algunes plataformes han engegat contra el pla director de l'àrea urbana de Figueres. En vista de la negativa a treure el plafó, ho van fer una desena d'agents de la Guàrdia Urbana, que també van identificar els responsables. Això va fer que persones d'altres parades d'entitats o partits polítics s'acostessin fins al lloc dels fets i també s'autoinculpessin. Finalment onze membres de Salvem l'Empordà, de la Plataforma Defensem el Tren, de la JERC i el president comarcal d'ERC van ser citats a declarar a les oficines de la Guàrdia Urbana. Hi van anar però es van negar a declarar.

Quan es tracta d'un presumpte delicte d'injúries a un càrrec públic, la fiscalia actua d'ofici. Per la seva part l'alcalde no té intenció de presentar cap demanda. «M'ha sabut greu el muntatge i el lamento. El considero una forma bàrbara d'expressar opinions públiques i no m'estranya que després cada cop sigui més difícil trobar persones que es vulguin dedicar a la política», va comentar Santi Vila. Per la seva part el portaveu de les entitats va comentar que «la imatge volia dir que l'Ajuntament s'havia ficat de peus a la galleda en l'assumpte del tren i que ara no sabia com sortir-se'n» i va qualificar l'episodi de «grotesc». «Si nosaltres hem d'anar als jutjats haurem de compartir banqueta amb tots els humoristes de Catalunya», va afegir.

Aquest incident, però, en cap cas va desmerèixer la celebració de Sant Jordi, que, per primer cop, es va fer sota una vela. Aquesta instal·lació va protegir del pol·len dels plataners de la Rambla i del rajos directes del sol, encara que va fer augmentar la temperatura ambient.

A la Rambla i a la placeta baixa –a on també hi havia parades– es van fer diferents activitats com ara l'estrena del joc d'en Monturiol i la sèrie de fotografies que va fer el fotògraf Jordi Puig a parelles amb roses que passejaven per la Rambla.

Els actes de Sant Jordi s'allargaran avui i demà amb la celebració d'un esmorzar literari a la plaça de l'església de Sant Pere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín