Cinema

Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

L’actor anglès, que tenia 79 anys, també va fer de secundari a ‘Gandhi’ i ‘Jo, Claudi’

En cinquanta anys de carrera, ha treballat en 130 projectes de cinema i televisió

Bernard Hill va interpretar el capità del Titanic, el veterà mariner que mor ofegat, lligat al vaixell, en el naufragi més famós de la història. També va encarnar Théoden, el rei de Rohan embruixat pel poder de Mórdor i els seus sequaços a la trilogia d’El senyor dels anells, imaginada per J.R.R. Tolkien i adaptada al cinema per Peter Jackson en un projecte que, amb els anys, va agafant dimensions de clàssic. Bernard Hill, que ha mort avui als 79 anys, no feia un paper protagonista en cap d’aquests films, però hi va deixar la seva empremta. Pertanyia a aquesta estirp d’actors de raça, estimats per la càmera, que necessiten poques escenes i diàlegs perquè els espectadors els guardin un lloc a la memòria.

Molta gent recorda l’home convençut que el Titanic era insubmergible i, traumatitzat en veure que s’enfonsava sense remei, assumia el seu destí tràgic i es lligava amb una corda al timó del vaixell. També és recordat amb el seu semblant de boig, enviant els valents guerrers de Rohan cap a la mort segura, mentre el poder de Sàuron s’estén a la Terra Mitjana. Són possiblement els projectes audiovisuals més populars de l’última dècada del segle XX i la primera del segle XXI. El Titanic de James Cameron (1995) va ser durant molts anys la pel·lícula més taquillera de la història, i encara ara ocupa la quarta posició del rànquing de tots els temps, amb 2.264 milions de dòlars de recaptació. El retorn del rei i Les dues torres, les dues pel·lícules en què apareixia de la trilogia de Peter Jackson, ocupen respectivament la posició 27 i 65 en aquesta llista, i tenen totes dues valoracions molt bones de la crítica. A més, Titanic i El retorn del rei van guanyar onze premis Oscar.

Bernard Hill també va fer de secundari a Gandhi (1982), una altra pel·lícula triomfadora als Oscar i a la taquilla, i va fer papers petits en diversos programes dramàtics a la televisió britànica, com a Jo, Claudi (1976), on encarnava el personatge Gratus. La seva llarga carrera inclou 130 treballs en cinquanta anys de carrera, entre 1974 i el 2024. Aquest any mateix s’ha estrenat la sèrie The responder, on feia un petit paper.

Nascut a la localitat de Blackley (nord d’Anglaterra) el 17 de desembre de 1944, l’actor va créixer en una família catòlica de miners i des d’edat primerenca es va inclinar en l’art dramàtic, fet que el va portar a estudiar a l’Escola Politècnica de Drama de Manchester. Estava casat amb l’actriu Marianna Hill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES