Música

MÚSICA

Un homenatge a un debut històric

El Palau de la Música Catalana va presentar ahir el concert homenatge que dedicarà a Victoria de los Ángeles en el centenari del seu naixement, previst per dimarts vinent i en què es rememorarà el debut de la cantant al Palau el 19 de maig de 1944. Les sopranos Montserrat Seró i Mercedes Gancedo i el baríton Carlos Pachón encapçalaran el concert, en el qual intervindrà també l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA) sota la direcció de Pedro Pardo. El recital recordarà algunes de les obres que la soprano va interpretar aquella nit de fa quasi vuitanta anys. No és, però, una exclusiva del Palau: ahir va estrenar-se a l’Atlàntida de Vic, avui arribarà al Celler de Vilaseca i els dies 26 i 27 d’octubre es programarà al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès i al Kursaal de Manresa. Les cròniques de l’època van deixar constància de les ovacions que el públic li va brindar a De los Ángeles, amb una part dels espectadors, fins i tot, acompanyant després la cantant a casa seva (un pis modest de l’edifici central de la Universitat de Barcelona, del qual el seu pare, Bernardo López, era el bidell) i omplint-lo de flors, segons descriu el crític Jaume Radigales en el programa del concert. La soprano, que encara no havia complert 21 anys, s’havia format en el marc del conjunt Ars Musicae i al Conservatori del Liceu, amb un patronat constituït per membres de la burgesia catalana vetllant per pagar-li els estudis, i va cobrar, per aquell primer concert al Palau, 750 pessetes.

Cançó catalana

El programa del concert, tot un reconeixement a la cançó catalana, aplega Quejas o la Maja y el ruiseñor, d’Enric Granados, el cicle El combat del somni, de Frederic Mompou, Maig i A l’ombra del lledoner, d’Eduard Toldrà, així com una selecció de cançons populars catalanes arranjades per Manuel Garcia Morante. El concert acabarà amb Tríptic de Mossèn Cinto, de Joaquín Rodrigo, i Cinco canciones negras, de Xavier Montsalvatge.

El director artístic de la Fundació Victoria de los Ángeles i comissari del centenari, Marc Busquets, va explicar ahir que la iniciativa vol reivindicar la feina que va fer de los Ángeles portant la cançó catalana arreu del món. “És una ocasió única per escoltar els compositors com Mompou, Montsalvatge, Rodrigo, Toldrà i Granados amb orquestra”, va exposar en declaracions recollides per l’ACN. En aquest mateix sentit, la soprano Mercedes Gancedo va afirmar que és tot un “honor” posar veu a aquest recull de cançons catalanes. Pedro Pardo va defensar que el repertori “està al mateix nivell que un Debussy o un Poulenc”, tots dos compositors francesos de renom, i el baríton Carles Pachón va confessar que, per als músics, poder interpretar “la nostra música” és un “regal”. La soprano Mercedes Gancedo, finalment, original d’Argentina però establerta a Catalunya des de fa catorze anys, va mostrar-se agraïda i emocionada de participar en l’homenatge.

El de dimarts serà el primer concert que es farà en el Palau de la Música Catalana en el marc de la celebració del centenari del naixement de l’artista. A aquest, en seguiran dos més durant el mes de febrer: el dia 19, amb la soprano Ermonela Jaho, acompanyada de la Franz Schubert Filharmonia, i el 22, amb la soprano Katharina Konradi, acompanyada al piano per Ammiel Buschakevitz. L’homenatge a Victoria de los Ángeles serà enregistrat per TV3 per a una futura retransmissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid