Música

MÚSICA

El Tradicionàrius reforça el seu compromís amb els Països Catalans

En la seva 37a edició, que comença divendres i acaba el 22 de març, el Tradicionàrius pren partit i, “davant la lamentable posició actual dels governs del País Valencià i les Illes Balears pel que fa a la cultura i la música pròpia”, remarca el seu compromís amb els Països Catalans, reflectit en una imatge gràfica, obra de Quim Díaz, que representa la unió i la força entre aquests territoris i la programació d’un bon munt de músics de tota la comunitat lingüística.

El festival començarà divendres amb Les veus del CAT, una producció que commemora els 30 anys d’activitat al Centre Artesà Tradicionàrius, a la Travessia de Sant Antoni de la Vila de Gràcia. Hi participaran Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Urbàlia Rurana, La Portàtil FM i La Carrau, així com d’altres músics vinculats d’una manera o altra a l’equipament, i serà la primera de les 55 propostes –19 de les quals, estrenes– del festival, que, en paraules de la seva directora, Carol Durán, vol ser “un aparador de la música d’arrel de casa nostra i teixir complicitats amb altres cultures”. “La música d’arrel a Catalunya gaudeix de molt bona salut, amb músics que s’hi acosten que no eren els propis del sector”, afegeix també.

Més enllà dels Països Catalans, el 37è Tradicionàrius viatjarà a zones com ara l’Anatòlia oriental (amb l’actuació d’Ali Dogan Gönültas), el País Basc (celebració dels vint anys del grup Korrontzi), cia (Caamaño & Ameixeiras) o Finlàndia (Värtinä) i, entre els recitals programats conjuntament amb el festival Barnasants dins del cicle Trad d’autor, hi ha els de Carles Dénia, que hi estrenarà Mussol; Alba Careta i Henrio, que portaran a L’Auditori, que torna a integrar-se en la programació del festival, el tercer i nou disc de la col·lecció Càntut; l’aranesa Alidé Sans; els valencians Verdcel i Miquel Gil; Carola Ortiz i les seves Cantareras; i un duo de química contrastada com és el de Magalí Sare amb Manel Fortià.

El festival, d’altra banda, tornarà a aixoplugar activitats com els Foguerons de Sant Antoni (amb la mallorquina Júlia Colom, entre d’altres, presentant-hi l’aclamat Miramar) i les Nits de Ball Folk (amb La Gravetat de Coulomb, Les Violines o els italians Fabrizio Piepoli, Andrena de Siena i Vicenzo Gagliani) i, per quart any, desembarcarà al Palau de la Música amb l’espectacle de Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán que, l’any passat, va ser distingit amb un Premi Ciutat de Barcelona. La cloenda, després d’haver celebrat també un monogràfic sobre la viola de roda o realitzat activitats, a més de Barcelona, a Olot, Girona, Sant Boi de Llobregat. Torroella de Montgrí i Argelaguer, serà el 22 de març i anirà a càrrec de Mesclat, que retornen als escenaris amb Francesc Ribera Titot, Joan Reig, Marcel Casellas, Carles BElda, David Rosell i Pep Toni Rubio formant-ne part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid