Patrimoni

equipaments

L’Hivernacle de la Ciutadella ja és obert

Han calgut quinze mesos d’obres, però des d’avui l’Hivernacle del parc de la Ciutadella de Barcelona ja torna a estar operatiu i obert al públic. Tot i ser un dels símbols més emblemàtics del parc, ha estat anys tancat i en un evident estat de degradació, motiu pel qual es va decidir actuar-hi. Es tracta també de la primera peça que formarà part de la Ciutadella del Coneixement, que preveu rehabilitar el Parc de la Ciutadella per convertir-lo en un espai de recerca i innovació de referència a partir de diferents equipaments. En aquest sentit, inclou cinc projectes estratègics – la majoria dels quals ja estan en marxa – amb una inversió global associada de 290 milions d’euros. El govern municipal preveu acabar el 80% en els pròxims anys en el que serà, segons l’alcalde Jaume Collboni, un node de coneixement, divulgació i recerca “punter al sud d’Europa”.

Durant la inauguració d’avui, Collboni ha insistit en la importància de ser “fidels” a la idea de modernitat que des de sempre ha representat Barcelona, així com el “llegat” que han deixat les generacions anteriors. Pel que fa als equipaments, ha remarcat que l’Hivernacle és només la primera peça i que aviat el seguiran el Centre Martorell d’Exposicions – que ja estarà obert aquest Nadal amb dues mostres -, l’Umbracle i també el Castell dels Tres Dragons. Posteriorment, arribaran el complex de recerca del Mercat del Peix, el Pol de Biociència del CSIC, així com la Biblioteca Central Urbana i un pla estratègic enfocat al Zoo.

“Tot plegat simbolitza l’ambició de la ciutat per esdevenir un nucli capdavanter on es concentri el talent i els recursos per poder afrontar els reptes com a societat com és la salut del planeta i de les persones, i que aquesta recerca tingui un impacte social”, ha insistit. També ha afegit que permetrà avançar cap al progrés, la igualtat i la feminització de la ciència.

Durant les obres de la Ciutadella s’han pogut recuperar els plafons decoratius d’Alexandre de Riquer a l?hivernacle, a mig camí entre l’estucat i la pintura, i que han esdevingut protagonistes de la restauració. D’altra banda, s’ha introduït la col·lecció de plantes, majoritàriament tropicals i subtropicals amb un criteri de selecció segons les condicions de l’ambient. A partir d’ara el nou horari de l’equipament serà des de les 10 del matí fins al capvespre. L’Hivernacle de la Ciutadella és un edifici de titularitat pública catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici es va construir fa 135 anys, durant l’Exposició Universal del 1888, i és un exemple de l’arquitectura del ferro, una tècnica constructiva que va aparèixer i es va desenvolupar arran de la Revolució Industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid