Cultura popular

Història, de nou

La diada de Tots Sants veu l’inèdit nou de nou amb folre, carregat pels Castellers de Vilafranca i que mai abans ningú havia portat a plaça; a més del 3d10fm, també dels Verds, i la td9fm dels Capgrossos

La plaça de la Vila de Vilafranca va viure ahir al migdia una nova gran diada castellera de Tots Sants, amb els Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants com a protagonistes.

Una jornada que, com l’any passat amb el pilar de nou amb folre, manilles i puntals, va tornar a ser històrica. I és que els Castellers de Vilafranca van carregar el primer nou de nou amb folre que veu el món casteller. Mai ningú l’havia ni tan sols intentat a plaça.

Història verda

Els Castellers de Vilafranca es plantejaven la seva última gran diada, com sempre, a màxims. La primera ronda la van començar amb un intent desmuntat de tres de deu amb folre i manilles quan els dosos estaven a punt de col·locar-se. En segona ronda el van aconseguir descarregar per segon cop enguany i ho van fer de forma magistral.

El tres els va donar confiança i forces per afrontar el repte del qual feia setmanes que tothom parlava: el majestuós nou de nou amb folre –amb una sola enxaneta–, que no s’havia intentat mai.

El nou va arribar en tercera ronda i va pujar a la primera. Les tres aletes van arribar una darrere l’altra de forma àgil i la plaça cridava cada cop més. La gran construcció va cedir, però, just després de la tercera aleta. La caiguda, però, no havia estat lletja i la canalla va sortir victoriosa. Després els Verds van fer tres peus desmuntats i un intent desmuntat de quatre de nou sense folre, però, en veure que no era el dia per a aquest castell, van decidir aparcar-lo i tancar amb el pilar de vuit amb folre i manilles que no portaven a plaça des de Sant Fèlix. Descarregat i la millor cirereta per a una fantàstica diada verda.

Gamma extra blava

Per la seva banda, els Capgrossos de Mataró arribaven a Tots Sants poques hores després de tornar a ser colla de gamma extra ja que havien descarregat diumenge a Girona la torre de nou amb folre i manilles. I aquest era un repte que van tornar a afrontar en segona ronda per Tots Sants, després d’un tranquil tres de nou amb folre.

Els de Mataró van descarregar la torre de forma èpica perquè anava perdent forma a mesura que avançava. Però hi tenien confiança i la van completar donant un cop de puny sobre la taula. En tercera ronda, quatre de nou amb folre i, per tancar una gran jornada, pilar de sis blau.

Matalassers de 9

Els Xiquets de Tarragona arribaven amb moltes ganes de donar-ho tot després d’un setembre complicat. Van obrir amb el set de vuit –el primer que feien a Vilafranca i el tercer en la seva història– i, seguidament, van afrontar el quatre de nou amb folre, que havien carregat per Santa Tecla i no l’havien tornar a provar des d’aleshores, i, en tercera ronda, tres de nou amb folre també descarregat. Des del 2015 que els matalassers no completaven els dos castells de nou en una sola actuació i, per tant, satisfacció també entre els tarragonins.

Sants i castells de vuit

Finalment, les intencions dels Castellers de Sants eren tornar a ajuntar els dos castells de vuit bàsics, cosa que també van aconseguir. Van començar amb un tranquil quatre de vuit, seguidament el tres de vuit amb moltes cares noves, i van tancar amb el set de vuit, que no havien completat des del 2016.

Diada de Tots Sants, doncs, èpica, en què les quatre colles van sortir triomfants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona