Llibres

novetats editorials

Recull de 37 anys d’articles de Josep Vallverdú a ‘El Francolí’

L’editorial de l’Espluga de Francolí La Musca acaba de presentar dues novetats, Potser sí... Recull d’articles i ninots publicats a la revista ‘El Francolí’ (1986-2023), escrits i dibuixats per Josep Vallverdú, i El Rector de Vallfogona: aventures, poemes i llegendes, amb textos de Domènec Corbella i il·lustracions de Francesc Artigau.

L’últim títol dins de l’Any Vallverdú, dedicat a l’autor lleidatà que el 9 de juliol passat va fer cent anys, és aquest Potser sí…, que reuneix una selecció de 121 articles i 35 il·lustracions dels que ha publicat el longeu escriptor a la revista local i al llarg dels darrers 37 anys.

El llibre, prologat per Josep-Lluís Carod-Rovira i coordinat per Òscar Palau –l’autor i ells dos el presentaran a les 12 del migdia del diumenge 5 de novembre al teatre Casal de l’Espluga de Francolí–, és un petit compendi i alhora reivindicació de les dues facetes potser menys conegudes de Josep Vallverdú, la d’articulista i la de ninotaire. De manera extraordinària, totes dues han anat a confluir en una publicació mensual local, El Francolí, amb què ha mantingut i encara manté una llarga i, com sempre en el prolífic autor, productiva relació. I és que Vallverdú va viure 27 anys a l’Espluga de Francolí. Ell mateix, fa poc, va descriure així la revista: “El Francolí és un exemple més de la vitalitat cultural de les nostres viles i ciutats petites; n’hi ha que quadrupliquen els tres mil habitants de l’Espluga i no tenen una publicació així.”

Amb aparicions esporàdiques des del gener del 1986, Vallverdú de seguida es va guanyar una columna fixa d’opinió que va anomenar Potser sí… i que, rebatejada el 2012 com a Tassa i mitja, ha mantingut cada mes de manera gairebé ininterrompuda per retratar la realitat local, la nacional i la global des del seu prisma privilegiat. Tot amanit, des del març del 2020, amb les il·lustracions a la secció La Rialleta.

Francesc Vicent Garcia (1579-1623), més conegut com el Rector de Vallfogona, va ser el poeta més rellevant del barroc català. Per commemorar els 400 anys de la seva mort, La Musca publica en edició de gran format El Rector de Vallfogona: aventures, poemes i llegendes, llibre escrit pel vallfogoní Domènec Corbella que recull els episodis biogràfics més destacats de la vida del Rector. Corbella ha fet una tria de diferents moments de la vida d’aquest personatge i els narra de manera breu, incloent-hi poesies, rodolins i llegendes populars que s’atribueixen al Rector.

Per la seva banda, el pintor Francesc Artigau s’ha submergit en els textos del llibre per copsar-ne l’essència i oferir tot d’il·lustracions amb diferents tècniques i formats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA