Música

Cultura

Amado Jaén, compositor que va adaptar algunes de les sintonies del Club Super3

Va ser el baixista del grup de l’Hospitalet de Llobregat Los Diablos i autor de cançons com ara ‘Un rayo de sol’, ‘Fin de semana’ i ‘Oh, oh, July’

El músic i compositor Amado Jaén Blanco va morir dimarts, als 74 anys, segons han confirmat a l’ACN fonts properes al grup de l’Hospitalet de Llobregat Los Diablos.

Va néixer l’any 1949 i va desenvolupar una llarga carrera com a autor i com a productor per a altres artistes. A finals dels anys seixanta Agustí Ramírez, com a cantant, i Enrique Marín, a la guitarra, van fundar Los Diablillos del Rock, i poc temps després Emilio Sancho i Amado Jaén s’hi van afegir per convertir-se en el famós grup de música pop Los Diablos. En els seus inicis cantaven versions de temes d’El Dúo Dinámico, però aviat van començar a desenvolupar cançons pròpies. Amado n’era el baixista i autor i coautor d’algunes de les cançons més sonades, com ara Un rayo de sol, Fin de semana, Oh, oh, July, Acalorado o Rosana. L’any 1970, amb Un rayo de sol, van assolir el seu primer i únic disc d’or. En van arribar a vendre més de 450.000 còpies.

Durant els anys vuitanta, Jaén va iniciar una breu carrera en solitari component, fent de lletrista i adaptant textos al castellà. Va participar en cançons com Anabalina, de Las Grecas; Lady Banana de Tony Ronald; Bésame, Magdalena, de Nubes Grises, i Tú, tú bailas, de Daniel Vangarde. El 1981, Jaén va formar part del Festival d’Eurovisió celebrat a Dublín (Irlanda) component el tema Y solo tú, interpretat per José María Bacchelli, una cançó que va ser acusada de plagi per part de Julio Iglesias i duta als tribunals, tot i que finalment l’acusació no va prosperar.

Jaén és també molt recordat pel fet de ser l’adaptador de moltes de les sintonies dels dibuixos animats dels anys noranta del canal de televisió Super3. Entre altres, va adaptar les cançons d’Inspector Gadget, Luky Luke, Doraemon, Els picapedra, Casper, Bola de Drac Z o Musculman, i també va ajudar a produir alguns dels CD amb música infantil que va comercialitzar el mateix canal. Per altra banda, també trobem sintonies seves en altres mitjans i publicitat per a marques com ColaCao, Dodot, Catalana Occident o Sony.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà