Música

Edició de transició per a l’Eufònic

Després del trencament de l’acord amb l’Ajuntament de la Ràpita, el festival treballa en nous projectes de futur

L’Eufònic ha hagut de reduir gairebé del 50% els artistes previstos i ha quedat amb només 35

El festival de les arts sonores, visuals i digitals-performatives de les Terres de l’Ebre, l’Eufònic, ha presentat la programació definitiva de la dotzena edició, en què els organitzadors han hagut de reduir el nombre d’artistes participants després del trencament de l’acord amb l’Ajuntament de la Ràpita, que els va retirar els 12.000 euros de subvenció pactats al·legant falta de liquiditat.

Inicialment hi havia una seixantena d’artistes, però la xifra final és de 35, repartits pels sis municipis –Amposta, Campredó, Miravet, Roquetes, Tortosa i Ulldecona– on s’instal·laran del 24 al 27 d’agost, dates en què tindrà lloc el festival. De la llista de localitats ha desaparegut, precisament, la Ràpita, que fins ara havia concentrat bona part del programa.

El director d’Eufònic, Vicent Fibla, ha remarcat “la complexitat per adaptar aquesta edició”, que considera de “transició”. L’organització treballa en futurs projectes per involucrar el festival i l’IRTA –l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries, de la Generalitat– a escala europea. Fibla afirma que la porta per tornar a la Ràpita en un futur no és tancada, però que treballen “en altres variables” que involucren un canvi de model de festival que es podrà començar a veure a partir de l’any vinent.

Inauguració al castell d’Ulldecona

L’artista Antoni Arola serà l’encarregat d’inaugurar la present edició, aquest divendres, en què comença Pòrtic Eufònic amb activitats prèvies al cap de setmana fort de la programació. Arola ha preparat una intervenció lumínica al castell d’Ulldecona, on treballarà amb la llum del sol. “És una proposta de quilòmetre zero en tots els sentits; ha estat pensada aquí, per al territori, amb la llum del sol d’aquí i en un espai increïble”, detalla Arola.

Al cartell principal hi haurà formacions com ara Flamante, amb una relectura del flamenc en clau electrònica, el queer punk de Ruïnosa y las Strippers de Rahola i la música electrònica d’Alex Banks.

Una de les últimes creacions que es podran veure, de fet escoltar, és la que prepara l’artista navarresa Merche Blasco. Es tracta d’una performance a partir de les gravacions subaquàtiques que està recollint en el marc de la seva residència artística, en què investiga el so de la llacuna més extensa del delta de l’Ebre.

En total, al llarg de tot el festival, es podran veure vuit instal·lacions artístiques, una vintena d’actuacions i concerts, tres tallers, dues jornades professionals i tres residències artístiques. Segons l’organització, el 60% dels artistes són catalans, el 15% són de l’Estat espanyol i el 25% que falta provenen de l’estranger. Les artistes femenines se situen entre el 45% de la programació, una xifra similar a la d’anteriors edicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA