Llibres

Llibres

Josep M. Sebastian convida el lector a badar per l’Índia

“Només voldria que el lector pugui arribar a experimentar encara que sigui només un esquitx del que jo vaig poder experimentar”, afirma Josep Maria Sebastian (Campdevànol, 1956), periodista vinculat durant molts anys a aquest diari, que acaba de publicar el seu nou llibre, Badar (Editorial Oliveras). El llibre es presentarà aquest dissabte, 18 de març, a l’Espai Torre Mossèn Tor de Campdevànol (19 h), en un acte presidit per l’alcaldessa, Dolors Costa, en què també intervindran el president de l’associació Cultura i Compromís, Evelí Adam, i l’editor Josep Oliveras.

Badar, el cinquè llibre de Sebastian, va néixer arran d’un viatge a l’Índia, fa més d’una dècada, però no de manera immediata: “Durant el viatge anava escrivint notes, però em va consternar tant l’experiència que, quan vaig arribar a casa, les vaig tancar en un calaix durant gairebé dos anys. Finalment, quan vaig obrir la llibreta, tot el llibre va sortir fluidament com una font”, diu l’autor.

“L’Índia és un país que sempre m’ha atret per la seva manera de pensar i d’interpretar la realitat. La realitat és la mateixa per a tothom, només varien els punts de vista, i en un cas com l’Índia et pot sorprendre tant allò que et fa igual a l’altre com el que te’n diferencia. Cada país té els seus propis prejudicis, els tenim tots, i per això jo entenc el viatge només com un intent de comprensió”, hi afegeix Sebastian, que remarca que Badar “no és un llibre de viatges convencional amb postals del Taj Mahal”.

En realitat, el de Badar no és un viatge, sinó dos: “El físic, d’anada i tornada, amb les seves descripcions d’espais, fets i persones, i un altre de més interior. Ho descric així: «Buscava casa meva com un nòmada, fins que la vaig trobar sota la pell.»” I per què Badar? “A mi m’agraden les dues definicions de badar: la de «quedar extasiat davant d’una cosa molt bona» i la de «no badis, que t’entrebancaràs». De fet, el viatge va consistir en les dues coses: a badar pel món i en moltes badades.”

En realitat, diu Sebastian que no cal anar a l’Índia per observar el món atentament –“s’ha de saber mirar, només cal fixar-s’hi”– i veure que les coses canvien en l’espai i el temps, però res no acaba sent “ni millor, ni pitjor, sinó diferent”, subratlla aquest enemic de la nostàlgia. En tot cas, com dèiem al principi, el que sí que li interessa és compartir el seu viatge amb el lector: “Vull que m’acompanyi, que sigui el meu còmplice. No busco l’acord, vull ser entès i entendre. La resta és pura vanitat i ara, desgraciadament, n’hi ha massa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona
comèdia romàntica

Meg Ryan i David Duchovny, l’escalf d’un antic amor

cinema / drama

Calma tensa en família amb ‘Un sol radiant’

cinema / drama

‘Calladita’ amb la promesa de condicions millors