Art

L’art de Carles Bros, en defensa de la posidònia

L’artista exposa ‘Posidònia’ al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí

L’artista Carles Bros (Terrassa, 1956) fa anys que viu i treballa a prop del mar, a Llançà, i això fa que sigui molt conscient dels perills que corre el Mediterrani, entre ells la pèrdua progressiva de la posidònia, una de les plantes més importants i també més amenaçades del nostre mar. Per sensibilitzar la ciutadania sobre el risc d’extinció d’aquesta planta vital per al nostre ecosistema litoral, Carles Bros s’hi ha inspirat per crear tota una sèrie d’obres, tant escultures com pintures i collages, que es poden veure actualment al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. L’exposició Posidònia, inaugurada el 21 de gener passat, es podrà veure al museu empordanès fins al dilluns 1 de maig, i posteriorment la mostra iniciarà una itinerància que la portarà al Museu de la Mar de l’Ebre, a Amposta, i el Museu Marítim de Barcelona. El seu viatge continuarà després pels Països Catalans i la resta de la Mediterrània.

L’exposició inclou un conjunt d’escultures que representen la planta submergida, per una banda, i les formes que adopten les fulles seques de la planta quan són convertides en esferes per l’acció de les onades, per una altra. Les primeres són “unes obres suaus, àgils i volàtils, delicades com la planta al fons del mar”. Les altres integren un conjunt d’escultures en forma d’esferes realitzades amb materials reciclats, filferros de coure i de ferro en desús. Són esferes amb transparències i contrastos, fruit dels filferros corbats a mà, que evoquen “un moviment suau i harmoniós”. Les escultures es complementen amb diverses pintures i collages, que mostren les diferents etapes de la vida de la posidònia, i tot l’ecosistema marí d’espècies a qui dona protecció.

Pintor, escultor, fotògraf i incansable gestor cultural, Carles Bros es va iniciar en el món artístic de ben petit, amb la seva mare, la pintora Joaquima Solanes. Bros ha realitzat més de 160 exposicions individuals a Europa i Àsia, i des del 2010 ha estat l’impulsor, director i comissari de la mostra d’art contemporani Tramuntanart .

L’any 2012, Carles Bros va rebre la medalla de la Pesca Catalana de la Generalitat en agraïment a la seva defensa de la pesca sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona