Cultura popular

Un museu per a tot l’any

El Museu del Pessebre de Catalunya té unes 19.500 figures i 500 diorames

Fa uns 25 anys que es treballa en el projecte, però encara no forma part de la Xarxa de Museus

Com el seu nom ja ho suggereix, el Museu del Pessebre de Catalunya , amb seu a Montblanc, té vocació de museu de país, de referent nacional en el seu sector. Té un fons impressionant que inclou més de 19.500 figures des del segle XVIII fins ara –totes fan entre 1 i 30 centímetres, com ho estableixen els cànons–, de les quals s’exposen unes 2.500 a les seves tres plantes per raons d’espai, a la meitat dels prop de 500 diorames que formen part de la seva col·lecció. Curiosament, en el seu fons no hi ha només pessebres, sinó també calvaris i altres diorames relacionats amb la passió de Crist: una antiga tradició que no ha perdurat, tot i que “resultava molt més rica i didàctica per als pessebristes”, tal com remarca el pessebrista i escenògraf Ismael Porta, impulsor amb Teresa Bordell del Museu del Pessebre de Catalunya.

Tot i que fa gairebé un quart de segle que es treballa en aquest projecte patrimonial únic i va rebre en el seu moment el suport del conseller a exili Lluís Puig, quan era director general de Cultura Popular, el Museu del Pessebre de Catalunya encara no forma part de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. La raó? Porta l’explica: “Per incorporar-nos a la xarxa el museu hauria de tenir un director i dos tècnics contractats amb les respectives nòmines, i ara no tenim pressupost per assumir-ho i, per tant, no podem rebre ajuts a través de la xarxa. A més, tant la Generalitat com la Diputació de Tarragona ens diuen que aquest hauria de ser un museu amb finançament municipal i en aquests moments no tenim el suport de l’equip de govern actual.” Porta, com la resta de l’equip, hi treballa de manera voluntària. Això provoca que el museu només pugui obrir habitualment els dissabtes, matí i tarda, i els diumenges i festius a la tarda –els laborables, amb reserva prèvia–, excepte en períodes com ara la Setmana Santa i Nadal: el museu obre tots els dies des del 21 de desembre fins al 8 de gener.

“Volem que el visitant s’hi senti com una figura de pessebre.” “De fet, l’edifici era abans un estable de vaques, però es va refer del tot”, explica Porta sobre les instal·lacions del museu, concebudes com un gran diorama, amb un itinerari que mostra una especial sensibilitat per les persones amb dificultats de mobilitat.

El museu té els seus orígens en l’exposició sobre el pessebrista Martí Castells i Martí (1915-1995) que van comissariar Porta i Bordell amb motiu de la 26a Trobada de Pessebristes de Catalunya, que va tenir lloc el 1995 a Castellar del Vallès. S’hi van reunir unes 1.500 figures fetes per Castells, provinents de tot Catalunya, la resta de l’Estat i altres països. A l’hora de retornar les peces als seus propietaris, s’hi van trobar dos casos en què ja havien mort, un dels quals sense hereus, i aquestes creacions de Castells es va convertir en la base del nou museu, que es va començar a construir a final del 1999.

Actualment, la col·lecció del museu inclou creacions de diversos autors, a més de Castells i la seva nissaga, entre els quals també destaca Joan Mestres i Baixas (1925-2013), del qual conserva mig centenar de diorames. L’any vinent, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, el museu de Montblanc dedicarà una exposició al seu llegat artístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda