Llibres

Josep Vallverdú, la pel·lícula

El periodista, escriptor i guionista Francesc Canosa presenta ‘Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida’

“Aquesta és la gran obra de Vallverdú: el pla seqüència existencial”, afirma Canosa

“Aquest llibre és una pel·lícula. Hi ha tots els gèneres, hi ha molts actors, escenes... Hi ha de tot, però Vallverdú és l’home de la càmera. El llibre és ell, l’obra és ell, que ens parla, que ens fa veure que la vida sempre és una pel·lícula protagonitzada per tu. La vida sempre, sempre, ets tu.” És com Francesc Canosa (Balaguer, 1975), periodista, escriptor, guionista i director del magazín La Mira descriu el llibre que acaba de publicar, Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida (Fonoll).

El text recull més de 50 hores gravades de conversa, i moltes més de viscudes, parlades, visitades, amb què Canosa ens ofereix posat en negre sobre blanc i amb fondària la vida i circumstàncies d’un home ben especial.

Josep Vallverdú Aixalà (Lleida, 1923) és un escriptor prolífic, longeu i heterogeni, sens dubte, tot i això, Canosa no ha volgut fer una entrevista sobre literatura, ha volgut parlar d’un terme filosòfic com ho és la vida.

La vida, la de Vallverdú, és com un pla seqüència cinematogràfic. Francesc Canosa afirma: “No s’atura. Sempre endavant. En directe. A raig. Passi el que passi mai talla, mai deixa de filmar, de gravar, d’absorbir. Aquesta és la gran obra de Vallverdú: el pla seqüència existencial. I la vida, com un pla seqüència, no para mai.”

Per les pàgines d’aquest llibre que transcriu una llarga entrevista apareix el nen que va conèixer Francesc Macià; el net del padrí carlí realista; el fill del pare republicà idealista; la mort de la mare els dies que el país moria; l’universitari dels anys quaranta; l’amor jove amb la pedagoga Isabel Arqué, la companya d’una vida; el jove de la clandestinitat cultural a qui el ve a buscar en 600 Jordi Pujol; el dia que li canvia la vida amb el naixement del seu fill Eloi; el professor que ensenya a generacions d’alumnes; l’hortalà que mai deixa de ser-ho; un cop vidu, el nou amor i casament amb Antonieta Vilajoliu...

I també hi ha mostres del Vallverdú escriptor, traductor, cronista, poeta, dibuixant, el pare de Rovelló, l’home que va crear literatura infantil i juvenil en català quan no n’hi havia, el viatger, el memorialista i el guardià de la llengua catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS