Patrimoni

Patrimoni

Gemma Domènech, nova directora de l’Institut de Patrimoni

L’exdirectora de Memòria Democràtica assumeix el càrrec en substitució de Joaquim Nadal, que ha exhaurit el seu mandat

L’exdirectora general de Memòria Democràtica Gemma Domènech i Casadevall (Girona, 1970) és des d’avui la nova responsable de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), en substitució de Joaquim Nadal, un cop formalitzat ahir el seu nomenament pel patronat en una reunió en la qual van participar representants del Departament de Recerca i Universitats, del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Universitat de Girona (UdG).

Gemma Domènech, investigadora de l’ICRPC des de l’any 2009, és doctora en història de l’art per la UAB, professora associada de museologia i patrimoni cultural de la Universitat de Girona (UdG), i entre el febrer del 2019 i el juny del 2021 va ser directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, càrrec des del qual va impulsar el Pla de Foses de Catalunya. A més, ha publicat més d’un centenar de treballs especialitzats en usos patrimonials i memòria, entre els quals destaquen els dedicats a la repressió i l’exili dels arquitectes republicans, com ara Francesc Detrell, Esteve Marco, Jordi Tell i Emili Blanch, i els relacionats amb la protecció i la salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra Civil, fruit en part de la seva experiència en la catalogació i documentació del fons de plànols i de l’arxiu d’imatges de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Des del maig d’aquest any, també dirigeix la Càtedra Roses d’arqueologia i patrimoni arqueològic.

El nomenament com a directora de l’ICRPC s’ha produït després d’un procés de selecció internacional coordinat per la institució Cerca, amb la participació d’un consell científic assessor extern, segons informa la mateixa institució.

Gemma Domènech serà la tercera directora del centre, després de Joaquim Nadal i Farreras, que ha esgotat el seu mandat i es mantindrà com a investigador adscrit a l’ICRPC, i Gabriel Alcalde, que en va ser el director fundador.

L’Institut Català de Recerca en el Patrimoni Cultural, creat el 2006 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona, forma part de la institució Cerca i impulsa “accions de recerca bàsica, transferència, formació i socialització del coneixement, per proporcionar a la societat els elements d’anàlisi del seu patrimoni i les seves relacions socials actuals i futures”. Domènech és la quarta dona que dirigeix un dels 41 centres de Cerca de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS