Música

Lo riu sonor i visual

Eufònic, festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, arriba a l’11a edició recuperant l’esperit festiu d’abans de la pandèmia

El festival, per a professionals i també obert al públic, té el centre neuràlgic a la Ràpita

Com tantes altres activitats presencials i en grup, el festival Eufònic recupera l’ambient més festiu que tenia abans de les restriccions provocades per la pandèmia. A més, és més internacional, més femení i més reflexiu.

L’11à edició del festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, dirigit per Vicent Fibla, que tindrà lloc del 19 al 28 d’agost, ha preparat una programació molt potent amb més de 50 activitats, tant per al sector professional com per a les actuacions obertes al públic.

Una de les característiques de l’Eufònic és la diversitat de localitats on es fa. El centre neuràlgic és la Ràpita, però també hi haurà concerts, xerrades i performances a diferents espais de Tortosa, Ulldecona, Miravet, Amposta i Roquetes.

Destaquen actuacions com les d’Arbol & Perrate, el nou projecte del cantaor d’Utrera Tomás de Perrate i del músic i compositor Miguel Marín, i la instal·lació artística de Diego Paonessa (dia 19, al Pati dels Llimoners del Museu de Tortosa); l’actuació i posterior instal·lació sonora (ex)tension, dels artistes Fabrizio di Salvo i reConvert, un projecte a mig camí entre la percussió i l’electrònica, formada per quaranta-vuit motors solenoides sota el control de dos percussionistes d’avantguarda (dia 20, al Castell d’Ulldecona); el concert d’electrònica experimental de l’artista nord-americana Ulla Straus, amb l’espectacle poèticomusical d’Ölivia Musyk, amb veu, violí i piano (dia 21, al Castell de Miravet).

El programa inclou deu instal·lacions, com ara Música per a electroimants, de Diego Paonessa; The Conservatory: First Ramble, d’Olivier Henley i Laurent Lévesque; i Hiru Haiku, de les basques Sra. Polaroiska.

Altres instal·lacions que s’inauguren aquest cap de setmana són les de les quebequeses Magali Babin i Laura Gonçalves (110 Holsteins); Rising, dels guanyadors de la beca Pierra Schaeffer / SCAM 2022, Maya Mouawad i Cyril Laurier, i l’obra Not A Matter But It Really Matters, de Ryoko Akama.

El festival Eufònics, que combina activitats d’accés lliure amb altres de pagament, també té una programació musical que barreja avantguarda visual i experimentació sonora, amb diferents actuacions les nits de festival que se centren en l’electrònica i la música de ball, incloent-hi poesia i fusió d’estil neoflamenc.

Per exemple, hi haurà els directes d’electrònica de Throwing Snow, l’experimentació flamenca de Judeline, el trap de Bouza i el projecte de pop electrònic inspirat en el post punk dels 80 de Nueve Desconocidos. També hi haurà xous audiovisuals, com el de l’artista Hara Alonso i performances “poc ortodoxes” com les dels artistes Adelaida, Robert Cervera i Jaume Ferrete, i el de la productora Claraguilar. Ben Chatwin farà dialogar els sintetitzadors modulars amb el so del violoncel,.

Per a professionals

L’Eufònic Pro tindrà lloc els matins del 25 i del 26 d’agost a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa. Està destinat a programadors, comissaris, gestors culturals nacionals i internacionals i artistes catalans digitals i performatius. Les conferències i taules rodones aplegaran noms com ara el crític Pau Waelder; el creador Tupac Martir; Nadine Roestenburg, del festival holandès STRP; Melanie Bédard, de l’espai de creació Mois Multi al Québec, entre molts altres.

La graella completa i més informació sobre els artistes que hi participen a https://eufonic.net/



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda