Llibres

Carles Rebassa guanya el premi Ferrater de poesia

El jurat ha pres l’acord unànime de premiar ‘El Caire Formentera’, que qualifica de “plena maduresa personal i lírica”

L’autor assegura que entén la seva obra poètica com “un acte polític”

El poeta i novel·lista mallorquí Carles Rebassa (Palma, 1977) és el guanyador del 20è premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra El Caire Formentera.

Jordi Cornudella, en qualitat de president del jurat (que completaven Marc Romera, Anna Maluquer, Susanna Rafart i Marta Pessarrodona), ha raonat la seva decisió, que va ser presa per acord unànime de tots els membres, amb una anàlisi molt elogiosa del treball de Rebassa: “La tensió entre allò que és particular i allò que és universal, entre el que és íntim o privat i el que és col·lectiu i públic, travessa d’un cap a l’altre El Caire Formentera, un llibre de plena maduresa personal i lírica, dels que saben transmetre l’emoció i, alhora, controlar-ne l’expressió gràcies al domini de l’art del vers. L’interès de cadascun dels poemes, la mestria amb què estan escrits i la manera com s’entrelliguen en un conjunt travat són tres de les raons que van motivar el veredicte unànime del jurat”.

Per la seva banda, Carles Rebassa ha agraït el premi declarant: “La meva tasca de poeta (em resistesc a anomenar-la creació) l’entenc i l’he entesa sempre com un acte polític. Guanyar un premi com el Gabriel Ferrater té una part de vanitat personal, però també és un espai per a fer públic un text en unes condicions òptimes.” El guanyador també es va referir al poeta que dona nom al premi, i del qual es commemora el centenari: “Soc un gran admirador de la poesia de Gabriel Ferrater, poeta transformador de la lírica catalana del darrer terç del segle XX. És per això que m’honora encara més aquest premi.” Rebassa ja ha publicat anteriorment els poemaris Poema B, Els joves i les vídues (Premi Ausiàs March 2006), Pluja de foc i Sons bruts (Premi Carles Riba 2018), i la novel·la Eren ells (Premi Pin i Soler i Premi Ciutat de Barcelona 2016). Passat l’estiu té previst publicar una altra novel·la, amb el títol Divendres, dissabte, diumenge.

Organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, el Gabriel Ferrater és un dels premis de poesia en llengua catalana més prestigiosos i més ben dotats (8.530 euros), i sol tenir un alt nivell de participants, 42 originals en aquesta edició. A més de la dotació en metàl·lic, el premi també comporta el lliurament d’una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó i la publicació del llibre a Edicions 62. En anteriors convocatòries, l’han guanyat autors com ara Yannick Garcia, Dolors Miquel, Albert Roig, Jaume Subirana, Manel Ollé, Eva Baltasar, Josep Domènech Ponsatí o Miquel Àngel Llauger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona