Patrimoni

Júpiter torna a Tàrraco

La policia restitueix al Museu Arqueològic de Tarragona una peça robada el 1962 que ha trobat a Londres

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha recuperat una peça romana sostreta el 1962 i que s’havia venut il·lícitament a través de cases d’antiguitats. Es tracta d’un altar de petites dimensions de marbre blanc dedicat al deu Júpiter que dataria d’entre els segles I i II aC. L’operació policial es va iniciar fa set anys i ha mobilitzat unitats de la policia espanyola, britànica, italiana i nord-americana. La voluntat del museu és exposar pròximament la peça.

La policia italiana va ser qui va donar el primer avís sobre l’existència d’aquesta peça, la qual s’havia anunciat a internet. A partir d’aquí, les investigacions van portar a una casa de subhastes britànica que havia adquirit l’altar el 2002 i l’havia venut vuit anys més tard a un ciutadà nord-americà que residia a Londres. Tot i que els agents no han detallat el preu al qual es va adquirir la peça, la directora del MNAT, Mònica Borrell, ha assenyalat que té “un alt valor patrimonial”.

El propietari de l’altar va entregar-lo voluntàriament a l’ambaixada espanyola a Londres, i aquest dijous ha tornat finalment a Tarragona. Segons Borrell, probablement l’altar es trobava originàriament en una estança familiar dedicada al culte o en un temple, com a ofrena d’un particular. La peça formava part del catàleg del museu des del 1880.

El robatori es va produir fa seixanta anys, juntament amb una segona obra de la qual, de moment, no es té constància d’on podria ser. En la documentació de l’època, no hi ha informació de les circumstàncies del furt. Fonts policials han indicat que el delicte hauria prescrit. A l’últim propietari de l’altar no se li ha imposat cap multa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda