Música

ORQUESTRES

La música d’aquest any ja comença a sonar millor

La previsió és apropar-se a les xifres del 2019, tot i que les contractacions es fan a última hora “pel que pugui ser”

Les orquestres i grups d’havaneres que no depenien tant del ball no van patir tant l’any passat

El sector musical és un dels que més ha patit aquesta pandèmia i totes les seves conseqüències, des dels ensenyaments musicals fins als artistes. I dels que més, sens dubte, formacions com ara orquestres que van veure com les contractacions o bé no es feien o es cancel·laven la majoria de concerts i festes majors. Això al llarg de dos anys en un sector en què les contractacions són irregulars i el cataclisme els va arribar quan molts professionals estaven de baixa i no es van poder acollir a les ajudes econòmiques previstes per l’administració ja que estaven a l’atur.

La música, però, sembla que comença a sonar millor, gairebé tan afinada com el 2019, l’últim any que es va treballar amb normalitat. Ho confirma Josep Reig, president de l’Associació de Músics Professionals de Catalunya, Musicat , que recorda com de “nefast” va ser l’any 2020 i com tanta gent va quedar tocada, treballant sota mínims. “Sort que es va activar un sistema d’ajudes, tot i que van arribar a pagar tard i insuficient. Va enganxar amb el peu canviat tothom”, declara. Explica que l’any passat ja es va doblar la contractació i fins i tot triplicar en alguns casos, sobretot amb artistes i formacions orquestrals i d’havaneres que no depenien tant del ball. “Cal recordar que l’any passat els espectadors estaven obligats a escoltar els concerts asseguts i no es podien moure dels seients assignats i amb la mascareta posada.” Pel que fa a aquest any, la previsió és apropar-se a les xifres del 2019, és a dir, a la “normalitat”, diu. I si no es pot assegurar és perquè, com explica, la tendència actual és la de contractar a última hora, “pel que pugui ser”. Pel camí han caigut músics, que s’han buscat una alternativa laboral més estable. Per això, associacions com la seva i el col·lectiu de músics en general treballen actualment amb l’administració per regular la seva feina de forma més ajustada a la realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona