Llibres

La llibreria Geli deixa el local de l’Argenteria

VENUT A QUERA La centenària llibreria gironina ha venut el local a la joieria Quera, però vol continuar amb la seva activitat i busca un nou local al Barri Vell FINS AL dia 31 El 31 de maig serà l’últim dia de la Geli a la seva seu històrica

Almanaque-Guía de la Inmortal Gerona para 1897. Véndese a peseta ejemplar en las librerías de Paciano Torres, plaza de la Constitución, 9, y de Francisco Geli, Platería, 22.” Aquest anunci publicat el 21 de gener del 1897 a La Lucha cita l’adreça en què la llibreria Geli de Girona, la tercera llibreria més antiga de Catalunya, ha tingut la seva seu durant 143 anys –actualment, a l’Argenteria, 18–, des de la seva fundació el 19 de març del 1879, la qual cosa explica que durant molts anys el negoci de la família Geli –també amb entrada per la Cort Reial– es digués Librería San José.

Però ara acaba un capítol important de la història de la Geli i de la ciutat, perquè el seu local ha estat adquirit pels propietaris de la veïna Joieria Quera. La Geli tancarà el seu local actual el dimarts 31 de maig, sense cap acte de comiat –amb la discreció que sempre ha caracteritzat els seus responsables, fins i tot quan el 2019 van celebrar el 140è aniversari–, i el dia 1 de juliol traspassarà el local a Quera. Però això no vol dir que la llibreria Geli desaparegui: els seus responsables estan buscant un nou local, preferentment al Barri Vell, per instal·lar-hi la llibreria i el seu immens fons, que es calcula que inclou uns 60.000 llibres.

Diverses ofertes

La família Rodeja-Gibert, propietària de la llibreria des del 1988, ja havia rebut prèviament nombroses ofertes de compra per aquest gran local situat a tocar de la Rambla de Girona, però sempre les havia descartat, fins que va decidir acceptar l’última oferta de la joieria de Pere Quera: un altre negoci centenari, fundat el 1887, situat a l’Argenteria, 22, el número que el 1897 corresponia a la Geli. Curiosament, els fundadors de les dues nissagues comercials de l’Argenteria eren altempordanesos: Francesc Geli i Geli provenia de Llampaies i Pere Quera i Bosch, de Terrades. El primer va arribar a Girona el 1878 –amb la idea inicial de muntar una fleca– i el segon, el 1887. És fàcil veure un cert paral·lelisme entre els dos establiments que ara entrecreuen la seva llarga història amb la compra per part de Quera del local històric de la Geli , en un moment de grans canvis en el comerç gironí. Mentre no trobi un nou local, la llibreria Geli continuarà oberta i activa a través del seu web, www.llibreriageli.com .

En Pere de can Geli

Pere Rodeja i Ponsatí (1932-2009) va entrar a treballar a la llibreria Geli el 1945, amb 13 anys, i el 1988 la família Geli li va traspassar l’establiment. Va ser llibreter de referència per a diverses generacions de gironins, que el coneixien com en Pere de can Geli: un gran professional de memòria superba que era capaç de trobar qualsevol llibre entre els milers d’exemplars del seu fons, sense cap suport informàtic. Ara, el gerent de la llibreria és el seu fill, Pere Rodeja i Gibert. Des de fa 10 anys, el Memorial Pere Rodeja recorda el seu pare, premiant llibreries i persones que donen suport a aquest sector. El memorial és organitzat pel Gremi de Llibreters.

LA DATA

19.03.1879
es va inaugurar la llibreria Geli, que recentment ha celebrat el 143 aniversari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona