Llibres

Amb la força de la doble X

La celebració del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, ja fa uns quants anys que va acompanyada de novetats editorials que recullen la pulsió femenina en formats diversos

Quan el cromosoma de l’anomenat parell 23 és XX, l’individu és femella. Dues aspes que, quan giren amb força, a revolucions altes, poden fer-ho volar tot. Sobretot si s’uneixen moltes XX...

Les dones, cada cop estan més empoderades però han de continuar lluitant per una obvietat com “mateixa feina, mateix sou”, per poder sortir de nit soles sense por a una agressió sexual, per no haver de carregar de manera natural amb el pes més gran de l’educació dels fills i les tasques domèstiques, per tenir el mateix dret que els homes per accedir a llocs de responsabilitat, a qualsevol esport, a espais de poder.

El sector editorial fa anys que aprofita la celebració del 8 de Març per publicar novetats relacionades amb el pensament feminista. És un mercadeig, sí, però necessari i extensiu a la resta de l’any. Predominen els assajos, de denúncia i reivindicació, però també hi ha llibres infantils, novel·les, àlbums il·lustrats, llibres de poemes... Gairebé el cent per cent d’aquests títols estant escrits per dones.

Us oferim una breu selecció –deu, per la X– d’algunes d’aquestes novetats recents. Hi podria haver d’altres, com la novel·la L’instant abans de l’impacte (Periscopi), de Glòria de Castro, o l’assaig Tinc algunes certeses i molts dubtes (Ara Llibres), de Natza Farré...

Historia de las mujeres

Historia de las mujeres, de Carolina Capria i Mariella Martucci, amb il·lustracions de Maria Toro i traducció de Sofia Rhei, reescriu la història de la humanitat donant valor a la feina de les dones. Els llibres ens expliquen que fa tres milions d’anys els homes van construir les primeres eines per caçar, en fa dos, ja tenien foc i en fa un, s’organitzaven en grups. Els homes... i les dones? Que potser no feien res? Parir, recol·lectar i res més?

Autores Carolina Capria, Mariella Martucci i Maria Toro
Editorial Duomo

Un món de dones extraordinàries

A Un món de dones extraordinàries, Eva Prada ofereix un viatge pels cinc continents, a través de les diferents èpoques de la humanitat, per descobrir les biografies de dones que van marcar la història. Gràcies als mapes i les cronologies que inclou l’obra es poden ubicar les protagonistes fàcilment en el lloc i el moment històric en què van viure. Prada és il·lustradora i dissenyadora i ha treballat per a sectors molts diversos.

Autora Eva Prada
Editorial Animallibres

Satisfiers. Parlem de sexe

Satisfiers. Parlem de sexe és un recull col·lectiu de visions personals, íntimes o més generalistes, més literàries o més testimonials, més lleugeres o més reflexives de la sexualitat femenina. Aquestes maneres d’entendre la sexualitat en les expliquen les novel·listes Montse Barderi, Gemma Lienas, Llucia Ramis i Care Santos, la ballarina i coreògrafa Sol Picó, la periodista Laura Rosel i l’activista Pat Vila.

Autores Diverses autores
Editorial Columna

Trenqueu en cas d’emergència

A Trenqueu en cas d’emergència. Manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes, Carla Vall analitza les violències masclistes i els elements socials i individuals que ens porten a ser potencials víctimes i agressors. Una guia que fuig de tecnicismes i dona una imatge clara del problema abans, durant i després, en favor de la recuperació i reparació de les víctimes i la identificació de les necessitats i els serveis existents.

Autora Carla Vall
Editorial Univers

Cauterio

Lucía Lijtmaer, autora i periodista nascuda a Buenos Aires el 1977 i criada a Barcelona, publica la novel·la Cauterio, en què narra l’encreuament de les històries de dues dones d’èpoques diferents que tenen en comú una experiència de violència i d’hipocresia i l’ànsia de la rebel·lió. És comissària del festival de guerrilla i cultura feminista Princesas y DarthVaders i codirigeix el late night crític i feminista Deforme Semanal.

Autora Lucía Lijtmaer
Editorial Anagrama

La Sagi. Més alt, més lluny, més fort

Gemma Busquets i Genís Sinca són els autors del text de l’àlbum, il·lustrat per August Tharrats, La Sagi. Més alt, més lluny, més fort. És el quart volum de la col·lecció Memòria Dibuixada, que el Memorial Democràtic dedica en aquesta ocasió a Anna Maria Martínez Sagi, que va obrir camí en el món de l’esport. Fa gairebé cent anys, va ser la primera dona en la directiva del Barça, va tenir el rècord de llançament de javelina, va fundar la secció femenina d’esports del Barça i va lluitar pel vot femení. Una dona excepcional.

Autors Gemma Busquets, Gernís Sinca i August Tharrats
Editorial Generalitat de Catalunya

Antología feminista

Antología feminista és un recull de textos de les integrants del col·lectiu xilè Lastesis que dona veu a artistes, filòsofes i assagistes que han marcat la història de l’art, la cultura i el pensament i que van ser font d’inspiració per a moltes altres dones. Aquest col·lectiu, el 2019, va aconseguir implicar dones de tot el món en la performance de la cançó i les coreografies massives d’Un violador en tu camino. Va ser una gran protesta en contra de les violacions dels drets de les dones, dos anys justos després de l’inici de #MeToo.

Autores Diverses autores
Editorial Debate

La ciutat de les dames

L’editorial Cal Carré proposa tres novetats específiques. La ciutat de les dames, de Cristina de Pizan (amb traducció de Mercè Otero), un pilar bàsic per als estudis de gènere i un dels grans clàssics del feminisme. Cristina de Pizan (1365-1430) és la primera a dir clarament “No és no.” Els altres dos títols són Hem d’acollir les dones estrangeres, de Flora Tristan, una de les activistes i pensadores més importants del segle XIX (amb traducció de Valèria Gaillard) i Entre els actes, de Virginia Woolf (amb traducció de Marta Pera).

Autora Cristina de Pizan
Editorial Cal Carré

Elles competeixen

La periodista, novel·lista i poeta Anna Ballbona fa a Elles competeixen un homenatge plural i vitalista a les dones del món de l’esport que han lluitat per fer realitat els seus somnis a través d’una vintena d’entrevistes transcrites de manera fragmentària amb un estil indirecte molt dinàmic. El text és una crida a perseverar, a canviar el curs de la història. Ballbona uneix perícia periodística i profunditat literària, des de la reflexió i la memòria, en un text molt amè. Inclou epílegs d’Alèxia Putellas i Gemma Mengual.

Autora Anna Ballbona
Editorial Ara Llibres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats