Cultura

Lawrence d'Almenar

L'escultor Lorenzo Quinn, fill de l'actor Anthony Quinn, manté una relació molt estreta amb Almenar (Segrià)

No és estrany veure al poble turistes nord-americans i italians camí de la Rafart Gallery

Des de fa unes setmanes, una gran escultura de dues mans que s'entrellacen dins d'un cercle presideix una rotonda de la carretera de Lleida a la Val d'Aran a l'entrada del petit poble fruiter d'Almenar, a la comarca de Segrià. És l'última aportació de Lorenzo Quinn (Roma, 1966), fill de l'actor nord-americà Anthony Quinn, al poble d'Almenar. Quinn ha cedit gratuïtament l'obra i va anar el mes de juliol a inaugurar-la.

“Ja no és meva, ara és del poble: per a mi és un orgull pertànyer a la vida quotidiana d'Almenar, i aquesta és una manera de donar les gràcies”, va dir Quinn, vestit amb americana i pantalons blancs, i amb unes ulleres de sol, sobre la tarima del casal del poble, en un castellà amb marcat accent italià, mentre homes i dones vestits de diumenge i asseguts en cadires de plàstic feien anar el vano.

D'on ve la relació de Quinn, criat a cavall entre els Estats Units i Itàlia, que amb la complicitat del cognom ha forjat una carrera que l'ha portat a exposar als cinc continents i ser present a les galeries de moda de Nova York, Londres i Paris?

Per desvetllar-ho cal anar a veure Ramiro Rafart, un empresari del poble amant de l'art. En la recerca d'obres i nous valors, Rafart va conèixer l'obra de Quinn l'any 2007 i l'hi va encantar. Va comprar una primera peça, després una altra i finalment va acabar obrint una galeria d'art al poble dedicada a l'artista, nascut a Itàlia i que té una residència a Castelldefels, on fa llargues estades.

De les cinc escultures inicials, la Rafart Gallery ha passat a tenir-ne un centenar. A més, la relació entre galerista i artista es va convertir de seguida en una relació entre amics: la passió de Quinn per les curses de motos i cotxes, per les Harley Davidson i els Ferrari, també era la de Rafart. A partir de llavors van coincidir en alguns actes socials i esportius, i Quinn va començar a deixar-se veure per Almenar i per la Rafart Gallery.

Amb Quinn també van aterrar al poble altres artistes i amics. Avui, segons l'alcalde d'Almenar, Pasqual Izquierdo, no és estrany trobar-se algun dia passejant pel poble grups de turistes nord-americans, francesos i italians camí de la galeria de Rafart. Recentment una associació d'art de Nova York ha inclòs la galeria d'Almenar entre les seves recomanacions. De visitants, no n'hi ha tants que s'hagi disparat el PIB d'Almenar per sobre de la resta de pobles del Segrià, però donen un plus d'interès al poble i això es nota. A Almenar n'estan orgullosos, de la Rafart Gallery i del fill escultor d'Antonhy Quinn, l'actor de pel·lícules com ara Lawrence d'Aràbia, Barrabàs, Les sandàlies del pescador, Els canons de Navarone i diversos westerns.

La Rafart Gallery, que ocupa tres plantes i una terrassa, és més aviat un museu o una fundació dedicada a Quinn, amb la diferència que aquí es poden comprar les obres.

Abans d'esdevenir un escultor amb obra reconeguda a tot el món, Quinn va voler ser actor com el seu pare, i també va provar de fer de pintor. Un galerista de Hawai va ser qui el va orientar cap a l'escultura. Les obres de Quinn són d'un gran impacte visual, juga amb les metàfores i les al·legories humanes i busca sempre temes amb una certa transcendència: l'amor, l'amistat, la guerra i el dolor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà