Llibres

Mirador

Jesús, debat dramàtic

El periodista i escriptor Lluís Busquets i Grabulosa (Olot, 1947), doctor en filologia catalana i llicenciat en teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, és de ben segur el català que més ha publicat sobre la figura Jesús en totes les seves dimensions polièdriques. El seu treball de dècades d’estudi ens ha fet veure també Jesús com un revolucionari pacifista que pugnà contra els poders polítics i religiosos del seu temps.

El seu primer èxit, Última notícia de Jesús el Natzarè (2006), amb quatre edicions i edició castellana, el va consolidar en aquesta tasca indagatòria. Després l’han seguit altres publicacions, entre les quals destaquen Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena: història oculta (2009) i Jesús era un heretge (2014).

A Busquets i Grabulosa li passa, però, quelcom semblant a molts pioners en el camp de la ciència, la sociopolítica o la cultura del nostre país. El reconeixement “oficial” de la seva tasca molt difícilment esdevé en vida. L’establishment els fa pagar la seva gosadia (jo diria coratge) i les incomoditats que els comporta digerir les seves propostes radicals. En el cas que ens ocupa, continua el distanciament de l’establishment eclesiàstic, fins i tot vaticà, sobre la seva trajectòria.

L’escriptor insisteix de nou ara amb la peça teatral Jesús, una història polèmica (Editorial Oliveras). No ens faci mandra introduir-nos en el tema si som ateus o agnòstics. Hi aprendrem moltes coses que ens desmitifiquen els pessebres i les passions “si volem transmetre una fe adulta” (com diu l’autor dirigint-se als cristians). Hi trobarem revelacions sobre Magdalena, que no va ser cap prostituta; que Jesús tenia germans i germanes i que no va néixer a Betlem; que el darrer sopar no va ser cap celebració de la Pasqua jueva; que el varen crucificar nu i entregat com a pastura de rapinyaires, gossos, feristeles i salvatgines; que els romans no deixaven estar ningú prop de la creu; que no va existir el sepulcre; que...

L’escriptor olotí ha picat tanta pedra realitzant treballs comparatius de tots els evangelis i indagant els punts d’arribada sobre la investigació del Jesús històric de les darreres dècades que, finalment, haurà de ser reconegut per tothom que vulgui aprofundir amb la seva fe de forma desacomplexada, evitant ser esclau dels mites i dogmes que segueixen dominant l’escenografia del catolicisme conservador. Jesús, una història polèmica és un crit a la llibertat d’expressió i de pensament. Una proposta creativa i honesta d’un intel·lectual cristià del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona