Art

Impuls a l’art català

Enciclopèdia crea una nova col·lecció de llibres del patrimoni artístic del país amb una mirada actual

Llibres d’art català, en català i amb una mirada contemporània. El segell Univers del Grup Enciclopèdia Catalana comença una aventura fascinant que cobrirà aquest buit que s’arrossegava des de fa massa temps. La nova col·lecció Univers Art s’hi especialitzarà publicant cada any dos volums, i, fidel al seu nom, vol abraçar la constel·lació dels noms més cèlebres però també els desconeguts, oblidats o poc i mal estudiats. Els artistes històrics però també els vius, inclosos els emergents. I, també fidel al seu nom, amb l’ambició de propagar el patrimoni artístic català arreu: la idea és, més endavant, anar traduint els llibres. “És un gran projecte cultural”, emfasitza el seu editor, Joan Ricart.

Els dos títols que estrenen el periple satisfan alhora una vella demanda: la versió de butxaca de la línia de publicacions de bibliòfil d’Enciclopèdia, de preus a l’abast de molt poca gent. Pintura catalana. Primeres avantguardes, dirigida per Joan Maria Minguet, i Miró i els poetes catalans, de Vicenç Altaió, enceten aquesta nova política del grup editorial d’amplificar la difusió de les recerques artístiques que encarrega a reputats especialistes. Ambdós llibres ja estan a la venda, el primer a 80 euros (el de luxe en valia 700) i el segon a 29 (respecte als 1.000 de la joia bibliogràfica).

Minguet i Altaió desitjaven que arribés aquest moment perquè es correspon amb el seu neguit de deselititzar la cultura artística, “lliure, activa, combativa i d’avantguarda”, sosté Minguet, que ha revisat el seu volum i ha reduït a 100 les 150 obres reproduïdes en origen, de 40 artistes clau de la modernitat tan efervescent del primer tram del segle XX. La selecció seria “allò que el MNAC i el Macba no han volgut o no han pogut fer”. Reunir avui en una exposició totes aquestes obres costaria set milions d’euros, segons els càlculs que ha fet Minguet, que en el llibre ha enxarxat els seus estudis amb els de dotze firmes més.

El Miró de butxaca d’Altaió sí que és exactament el mateix que el de gamma alta. És un Miró empeltat amb els poetes que més admirava, i amb els quals es va imbricar per engendrar plegats publicacions d’una creativitat desbordant: J.V. Foix, Joan Salvat-Papasseit, Josep Carner, Carles Sindreu, Joan Brossa, Joan Perucho, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol i Pere Gimferrer. “Miró va començar tenint complicitats amb els poetes de la seva generació, després amb els de les segones avantguardes i els de la crisi del franquisme, i va acabar acostant-se als més joves”, diu Altaió.

Univers Art enriquirà l’any que ve la sèrie amb el volum de les segones avantguardes que va coordinar Àlex Mitrani i amb una novetat que no passarà desapercebuda: les memòries de Francesc Torres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona