Llibres

Un acte al CCCB reivindica Montserrat Roig “des d’una mirada actual i des de diferents vessants”

Txell Bonet, Xavier Antich, Aina Torres, David Fernàndez i Oye Sherman, entre els participants a ‘La Revetlla Roig’

Tramoia i el CCCB han celebrat aquest dissabte La Revetlla Roig, una tarda-vespre d’activitats diverses i multidisciplinàries per reivindicar. Al CCCB s’hi han organitzat recitals, xerrades sobre l’autora, demostracions de cuina, obres de teatre i monòlegs humorístics per tal de recordar Roig i reivindicar el seu llegat literari, periodístic i polític. En declaracions a l’ACN, l’escriptora Aina Torres, autora de la biografia Montserrat Roig. La memòria viva, ha assenyalat que La Revetlla Roig “connecta” l’escriptora amb l’actualitat “des d’una mirada actual i de diferents vessants”. Hi han participat, entre d’altres, Txell Bonet, Xavier Antich, David Fernàndez, Meritxell Gené, Oye Sherman, Pilar Aymerich i Ada Parellada.

La Revetlla Roig, conduïda per la periodista Txell Bonet, ha arrencat aquest dissabte a dos quarts de set de la tarda al Pati de les Dones del CCCB. La primera cita ha estat una taula rodona amb el filòsof Xavier Antich, l’activista social David Fernández i l’escriptora Aina Torres. Han analitzat l’obra literària de Roig i la seva tasca periodística, però també la militància feminista i l’activisme polític d’una autora total.

També en declaracions a l’ACN, Xavier Antich ha indicat que Roig encara “no té el reconeixement que mereix ni en l’àmbit de la cultura catalana ni tampoc en l’àmbit internacional”. Ha destacat que va ser autora d’una obra narrativa i contista des del punt de vista literari “excepcional”, i d’una obra periodística que és “referent per a noves generacions”, i autora “d’una obra estratosfèrica com és Els catalans als camps nazis”.

Entre altres aspectes, David Fernández ha manifestat que Roig va ser “precursora en les qüestions de gènere i en la lluita feminista. El millor és rellegir Montserrat Roig avui, els seus darrers articles parlen de la violència masclista i la mort”, ha afegit. Ha destacat que a l’acte es reivindica a Roig des de la cuina, els llibres, la cultura i el compromís polític activista.

La fotògrafa Pilar Aymerich, amiga de l’escriptora i autora dels retrats que acompanyaven les entrevistes de Roig, ha presentat una selecció d’imatges dels anys que van treballar juntes.

Per la seva part, la cantautora Meritxell Gené i Torres han recitat textos de Roig musicats, en una adaptació per a la Revetlla del seu espectacle poeticomusical ’La mirada violeta’.

Segona part

A la segona part de la cita que ha arrencat a les nou de la nit, la cuinera Ada Parellada cuina en directe tot recordant les receptes que apareixen a l’obra de la Roig i la vida quotidiana de l’escriptora, acompanyada de Betsabé Garcia, autora de la biografia de Montserrat Roig Amb uns altres ulls. La guionista i còmica Oye Sherman (Maria Rovira) destacarà deu aspectes de la carrera i figura de Roig en un monòleg amb fragments audiovisuals.

També es farà una lectura teatralitzada d’alguns fragments d’Els catalans als camps nazis’ L’adaptació i direcció ha anat a càrrec de la dramaturga Carla Rovira, i estarà interpretada per Andrea Artero i Carles Gilabert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda