Música

La mare de la fanfàrria

El grup Biflats continua la seva renovació del so de la cobla amb el seu tercer disc, ‘Fanfarrona!’, en què la tenora i el flabiol interpreten fins i tot músiques urbanes

Aquest dissabte actuaran a Torelló i el 20 d’agost, a la festa major petita de Blanes

Com es pot apreciar, Biflats són uns quants músics, quinze a la foto, catorze concretament segons consta en els crèdits del seu tercer disc, el trepidant Fanfarrona! (Picap), sense comptar-hi les col·laboracions especials. Comandats pel músic blanenc Xavi Pendón (tenora, clarinet, veu en quatre temes i autor de la majoria de composicions i arranjaments), Biflats es consolida en aquest disc com una de les formacions capdavanteres en la nova revolució musical que està portant els instruments tradicionals de la cobla a una altra dimensió. Sempre amb un discurs ètic i estètic ben argumentat, Biflats presenta en aquest disc el personatge de Fanfarrona –creada per Quim Fondevila, autor de les il·lustracions de la coberta i el llibret del disc, a més de tècnic de so del grup–, “la nostra mare, una dona agitanada de la Mina o la Font de la Pólvora, que apareix com un paó estufat, que simbolitza que els Biflats inflem pit”. Ho explica, molt expansiu i expressiu, Edgar Massegú, ideòleg del grup, a més de percussionista, corista i veu solista en un parell de temes. El polivalent Massegú és també el líder dels psicodèlics Pulpopop i artista amb casa museu pròpia a Sarrià de Ter.

En només cinc anys, Biflats ha publicat tres discos, Catalan Fanfare! (2017), Hummusman (2019) i aquest Fanfarrona! , tots tres editats per Picap. La música balcànica, la rumba catalana, el pasdoble, la música disco i les noves sonoritats urbanes, amb autotune i tot, conviuen harmònicament a l’univers de Biflats amb la tenora, el tible, el flabiol, el trombó, el fiscorn i la trompeta, com a nostrada secció de vent. “Els límits te’ls poses tu i nosaltres hem decidit no posar-nos cap límit”, afirmen. “El nostre objectiu és donar prestigi a la cobla i a la música d’aquí, perquè les nostres arrels estan en aquesta sonoritat única i formen part fins i tot de la nostra manera de caminar, amb espardenyes.” I hi afegeixen: “Quan estudies en centres com ara el Taller de Músics t’acostes al jazz i t’allunyes de les nostres arrels. I, en canvi, quan viatges pel món, per exemple a l’Àfrica, a tot arreu trobes músics que no han intentat copiar la sonoritat occidental i anglosaxona, com vam fer aquí, sinó que toquen els seus instruments autòctons amb un llenguatge modern.”

El nucli dur de Biflats és a l’escola de música del col·legi Santa Maria de Blanes, amb una llarga trajectòria en matèria de banda i cobla. “És el centre neuràlgic de tot un moviment de renovació de la música de cobla. A Biflats hi ha tant professors com alumnes de l’escola Santa Maria, i fins i tot hi han coincidit pares i fills.” D’aquí ha sortit, per exemple, el lloretenc Marc Martínez –tenora de Biflats en els directes–, també lutier, que “fa campanes i accessoris de tenora i tible amb impressores 3D, per intentar acostar aquests instruments a tothom, com fem nosaltres amb la cobla en general”.

Enregistrat majoritàriament per Lluís Costa al Soundclub Studio de Salt, Fanfarrona! inclou 14 temes i s’obre enèrgicament amb La rumba del Ter i Pixapins , triat com a primer single i videoclip, sempre amb “conya empordanesa” i missatges revolucionaris, crítics i subversius, com en el díptic Buscant petroli / Trobant petroli, la seva personal protesta contra el fracking. “Hi ha cançons que expliquen històries ambientades a Blanes, Roses o l’Alta Garrotxa. Sempre partim de la dimensió ultralocal per anar a la més universal, en un viatge per la Mediterrània.” Amb la seva proposta única, Biflats poden actuar a festivals de músiques del món, festes majors, teatres i auditoris –“amb el públic assegut també funciona”–, tenen un espectacle educatiu (Com sona la cobla?) i algun dia faran un musical. Per ara, aquest dissabte actuen a Torelló i el 20 d’agost, a Blanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE