Cinema

Les netes de Charles Chaplin reivindiquen el seu llegat i en presenten el vessant més personal al BCN Film Fest

Carmen i Dolores Chaplin presenten un documental sobre la vida del seu avi, que s’estrenarà el 2022

Les netes de Charles Chaplin reivindiquen el seu llegat i el vessant més personal al BCN Film Festival. Carmen i Dolores Chaplin han presentat aquest diumenge el documental ’Charlie Chaplin. A man of the world’. La projecció narra la vida del seu avi i busca esbrinar l’impacte de les arrels romanís de l’actor i director en la seva obra. “Volem trobar aquests elements en la feina del meu avi i entendre què va significar per ell ser mig gitano”, explica la directora del documental, Carmen Chaplin, en declaracions a l’ACN. El fil conductor de la pel·lícula és el pare de Carmen i Dolores Chaplin, Michael Chaplin, en un intent de mostrar també una “reconciliació” del fill amb el pare. Previsiblement, la projecció s’estrenarà a l’estiu de 2022.

“Aquesta pel·lícula és un viatge molt personal”, afirma Carmen Chaplin. Entre altres aspectes, el documental explica la relació entre Michael Chaplin i el seu pare, marcada per la convivència amb la fama, la diferència d’edat i la confrontació derivada d’una educació “victoriana” i un “nen dels anys seixanta”.

“Crec que vaig passar gran part de la meva joventut intentant escapar del meu pare. [...] Però del que intentava escapar en realitat era de la seva fama, que semblava que em perseguia per tot arreu, a totes les escoles a les quals vaig anar en la meva fracassada educació”, explica el pare de Carmen i Dolores Chaplin en les primeres imatges emeses del documental.

La pel·lícula pretén mostrar una imatge més “humana” del conegut director de cinema i abordar diferents aspectes de la seva “complexa” personalitat. La projecció combinarà el testimoni de Michael Chaplin amb intervencions dels seus germans, com l’actriu Geraldine Chaplin, i gravacions “inèdites” sobre la vida de Charles Chaplin amb la seva família.

El documental reivindicarà també les arrels romanís del director de cinema per intentar entendre com va influir aquest aspecte en la seva vida i la seva obra. “Coneixent les seves arrels va entendre la seva infància”, explica la productora del documental, Dolores Chaplin.

“Charlot combina un punt còmic i un tràgic i un punt tendre i un cruel. Aquest aspecte més cruel potser deriva d’aquest instint de supervivència”, afegeix el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, en referència a les arrels de Chaplin.

Més enllà de la vida de Charles Chaplin, Carmen i Dolores Chaplin també han explicat la seva relació amb el seu avi. Tot i no tenir gaires records d’ell, el llegat i cognom del director de cinema han condicionat gran part de la seva vida. “Sempre vaig estar molt interessada a fer pel·lícules, però sentia que no ho podia fer. Quan em vaig fer gran, vaig acceptar que puc dirigir sense necessitat de ser un geni”, ha reconegut Carmen Chaplin.

Carmen i Dolores Chaplin van créixer “allunyades” de la fama del director i, de fet, els seus pares mai van “emfatitzar” el llegat del seu avi. Les filles de Michael Chaplin es van criar en un entorn rural, fins al punt que van ser titllades “d’impostores” pels nens de l’escola, que no entenien que les seves companyes poguessin ser netes del cèlebre director, ha explicat Dolores Chaplin entre riures.

Actualment, l’equip del documental està fent la pre-producció, preparant el calendari i la selecció de les persones entrevistades i començant a gravar Michael Chaplin. Previsiblement, el rodatge principal començarà a finals d’aquest any i, si la conjuntura ho permet, la idea és estrenar el documental a l’estiu de 2022.

La presentació d’aquesta pel·lícula ha tingut lloc en el marc de la cinquena edició del BCN Film Festival, un homenatge a Charles Chaplin i el centenari de ’El Chico’, amb una projecció de deu films i quatre curtmetratges de l’artista. Carmen Chaplin ha definit ’El Chico’ com “una de les millors pel·lícules” del director, a qui ha qualificat d’una “gran part de la història del cinema”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona