Cinema

Revenja és femení

Carey Mulligan és la favorita a l’Oscar a la millor actriu del 2021 per la comèdia negra ‘Una joven prometedora’

“Després que vam treure a la llum la història dels presumptes assetjaments i abusos sexuals de Weinstein, vam observar (...) quelcom semblant a l’esfondrament d’una presa. Milions de dones van fer públiques les seves històries.” Les periodistes del The New York Times Jodi Kantor i Megan Twohey escriuen aquestes paraules al llibre She said (Libros del K.O.), relat de la investigació periodística que va tombar el productor i va esperonar el moviment #MeToo. És fàcil pensar en aquest llibre en veure Una joven prometedora , pel·lícula escrita i dirigida per una dona, Emerald Fennell, i produïda i protagonitzada per una altra, Carey Mulligan, que és favorita a l’Oscar a la millor actriu per aquest paper. El film, que ahir va inaugurar el Bcn Film Fest i que avui s’estrena als cinemes, està nominat també al millor guió i direcció.

El llibre sobre Harvey Weinstein retrata molt bé i denuncia els abusos contra les dones i la impunitat dels homes que els cometien. I d’això tracta aquesta comèdia negra: una brillant estudiant de medicina que ha acabat deixant els estudis maquina un pla per venjar-se dels que van fer descarrilar la seva vida.

Diverses referències als disbarats que es cometien als campus universitaris anys enrere i a excuses com “érem uns nens” i “anàvem molt borratxos” accentuen a la càrrega de denúncia d’aquest film. Emerald Fennell convida a la reflexió i no exclou ningú de fer autocrítica. Diu a les notes promocionals del film: “Si escrius un guió que parla de com tots hem estat còmplices d’una cultura sexista, abusiva i tòxica, el primer que cal és mirar-te a tu mateixa i veure fins a quin punt has format part de tot això. Era molt important que res de la pel·lícula estigués fora del comú, de la quotidianitat. No m’interessava fer una pel·lícula bolcada a examinar crims horribles o actes violents, ni tampoc les persones que els cometen. M’interessava més veure com havia permès la nostra cultura fer un nus tan horrible que ara ens toca desfer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen