Llibres

Cercas carrega contra les elits de Barcelona

Si Santiago Segura a Torrente 5: Operación Eurovegas projectava una Espanya trencada i devastada a la misèria com a conseqüència de la independència de Catalunya, Javier Cercas s’imagina tot el contrari, una Catalunya futura –que es podria situar a mitjans d’aquesta dècada– sense pandèmia i ja amb el procés liquidat, en el seu nou llibre, Independencia (Tusquets Editores). Malgrat el títol, prou eloqüent, l’escriptor gironí nega que sigui una novel·la política o sobre el procés, tot i que en declaracions fetes ahir en el transcurs de la presentació de la segona part de Terra Alta (obra guanyadora del premi Planeta 2019) sí que va manifestar que l’obra té una lectura política: “L’elit econòmica va treure la gent al carrer el 2012 pels seus propòsits amb la utopia de la creació d’un país nou on tots seríem feliços i ara estan espantats perquè, com diu un personatge de la novel·la, «treure la gent al carrer és molt fàcil, però fer que tornin a casa és molt difícil».”

El protagonista torna a ser el mosso d’esquadra Melchor Marín, que en aquesta ocasió investigarà el xantatge que fan a l’alcaldessa de la ciutat per un vídeo sexual. Una alcaldessa –segons descriu Cercas però sense dir en qui s’inspira– que havia estat activista progressista a favor dels refugiats i ha arribat a l’alcaldia amb “un discurs progressista, xenòfob i modern, i que té al darrere l’elit de sempre”.

El protagonista, aleshores, haurà de desmuntar una extorsió que desconeix si persegueix el simple benefici econòmic o la desestabilització política i, per aconseguir-ho, s’endinsa en els cercles de poder. Com descriu el mateix Cercas, la novel·la és “un retrat demolidor de l’elit politicoeconòmica de Barcelona i un al·legat furiós contra la tirania dels amos del diner i del món”.

Cercas va assegurar, en declaracions als mitjans, que la pregunta fonamental i central d’Independencia és: “És legítima la venjança quan la justícia no ens fa justícia?” La resposta ja la contesta ell i és que la venjança “no és legítima, però les novel·les, a canvi del plaer que ens proporcionen, també han d’incomodar i posar en dubte les nostres certeses més arrelades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona