Patrimoni

Una biblioteca patrimonial

L’Ateneu Barcelonès obre l’Espai Rogent, on caben 45.000 volums en condicions especials de protecció

L’obra ha permès ampliar la biblioteca de l’Ateneu, que estava col·lapsada

Els responsables de l’emblemàtic Ateneu Barcelonès, al carrer de la Canuda, número 6, han reformat, adequat i restaurat l’Espai Rogent, que va ser dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent (Barcelona, 1821-1897) el segle XIX. L’actuació està destinada a convertir-lo en una biblioteca patrimonial per poder arxivar en condicions de conservació especials tota mena d’incunables i els llibres de més valor de la institució, fundada el 1860.

“És la primera pedra de l’ampliació i consolidació de la biblioteca de l’Ateneu”, va afirmar ahir, Jordi Casassas, president de l’Ateneu. L’arquitecte Mateu Barba va explicar que s’ha aprofitat un espai que durant el segle XX tenia la funció de “magatzem i de serveis de restaurant” i l’han rehabilitat completament.

El pressupost total de l’obra és d’uns 800.000 euros i ha estat possible gràcies al finançament del Departament de Cultura i de la Fundació La Caixa. Per això ahir van ser presents en la visita pública al nou espai la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el vicepresident de la Fundació La Caixa, Juan José López Burniol, acompanyats de Jordi Casassas.

Casassas va comentar que l’obertura de l’Espai Rogent ha estat la manera “d’ampliar l’espai de la biblioteca, que s’estava col·lapsant definitivament”. Així, l’Ateneu Barcelonès ha recuperat la planta baixa del conjunt construït del Palau Savassona, del 1782, que estava des de fa dècades en situació de lloguer extern.

L’arquitecte Barba va detallar que és “un espai amb molta qualitat perquè els sostres són de volta de maó sardinell, les parets són de pedra i en rehabilitar-lo surt amb tota la potència la construcció original”. Mateu Barba hi va afegir que han reconstruït l’espai i han tret “les parets i tot el que hi havia per crear una sala única per encabir tot el material en armaris compactes amb capacitat per a uns 45.000 volums”.

Han aprofitat la nau situada sota el jardí i han tret les palmeres i un metre de terra, tot per poder impermeabilitzar l’espai completament; a més d’una protecció contra incendis amb extinció automàtica de gasos inerts i la climatització amb control de temperatura i humitat. Tot per garantir el manteniment i la preservació en condicions òptimes del fons documental de la biblioteca patrimonial de l’Ateneu Barcelonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona