Cultura

Crítica

cinema

Jocs d'estiu

Segon llargmetratge de Maren Ade, capdavantera de la denominada Escola de Berlín, Entre nosotros no arriba mancada ni de prestigi ni de referències. Entre aquestes darreres la mateixa directora cita Secrets d'un matrimoni, de Bergman, i La noche, d'Antonioni, a les quals es podria afegir Viatge a Itàlia, de Rossellini, des del moment que es tracta d'una parella en crisi observada com per microscopi en temps de vacances, en aquest cas a Sardenya. ¿Ade és digna successora dels seus mestres, confessats o no? Permeteu-me que sigui sincer, i que faci el paper de dissident, per dir-vos que Entre nosotros només ens ensenya una cosa: els diferents trucs a què pot recórrer un cineasta per tal de forçar el seu discurs cap on vol que vagi, fins a menysprear tant la llibertat dels seus personatges com la de la seva pròpia posada en escena.

Entre nosotros vol ser a tot preu l'exploració d'una parella actual, el seu infantilisme i la seva immaduresa. Però Ade cau en dos errors que devaluen la proposta. En primer lloc, no sap retratar el paisatge ni l'entorn, de manera que podria ser tant Sardenya com la Costa Brava, i això repercuteix en el tractament dels personatges, cap als quals no es demostra cap pietat ni comprensió, com si fossin titelles. Després, incapaç d'esprémer tot el suc als dos protagonistes i la seva relació, es treu de la màniga uns secundaris d'opereta, vistos de manera grotesca, que actuen com a contrapunt massa didàctic dels protagonistes. El resultat és un film aparentment sobri i despullat, però en realitat ple de tics i d'artificis, fins i tot de cops d'efecte, que disfressen la manca d'idees d'una directora
enfrontada a un material que la depassa.

Entre nosotros.
Dir: Maren Ade. Int.: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger. Alemanya, 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona