Arts escèniques

Connectats amb tots

El Grec rescata espectacles familiars pendents d’estrena que connecten amb la canalla a través dels jocs i una tecnologia lúdica

Companyies com ara Marie de Jongh, Roseland Musical, Pot Petit i Farrés Brothers són caps de cartell amb la inclassificable Alba Sarraute

Roseland Musical havia d’estrenar Geometria dins de la Quinzena de Dansa Metropolitana. S’ha hagut d’esperar a avui i demà (19 h Sala Ovidi Montllor, del Mercat de les Flors) i, gràcies al Grec, trobar un forat per mostrar un nou treball a cavall de la dansa i la tecnologia. Farrés Brothers preparava Orbital per a la Mostra d’Igualada. També va haver d’endarrerir l’estrena fins dijous passat, que va fer la presentació formal dins del Grec. Tots dos treballs, de companyies de llarga trajectòria a Catalunya, proven de connectar amb la canalla a través dels jocs i una tecnologia lúdica.

El tercer muntatge del cicle de familiars és la provocació de la companyia basca Marie de Jongh: Ikimilikiliklik. Aquest grup, que ja és referència al Grec pels seus anteriors treballs (Amour i Estrella), abandona puntualment el treball de màscara i es decanta per una fórmula més directa: la del contacontes entre una nena, la dona que podria ser una bruixa i una ballarina. Utilitzen la paraula per primer cop. Però, aclareixen, tots els que han vist la peça hi saben veure l’ADN dels seus anteriors treballs, per la sensibilitat i la imaginació en el tractament dels personatges.

Geometria es representa avui i demà. Després de Pinocchio i Viatge al centre de la Terra, en què provaven les projeccions en dues pantalles per donar sensació de tridimensionalitat, ara han fet un pas més gràcies a les ulleres que es donaran als espectadors. Així, sembla que alguns elements s’apropin directament a la platea. El joc coreogràfic té dues parts ben diferenciades. Primer, hi ha un treball acurat entre la imatge i el moviment dels ballarins i, tot seguit, imagina com seria viure en una ciutat geomètrica a partir de tres personatges: un cercle (molt obert a tot), un quadrat (una persona massa ordenada) i un triangle (el més insegur de tots). Marta Almirall, fundadora del Roseland Musical, indica que la companyia sempre ha treballat amb coreografies per a tots els públics i que, darrerament, vol trobar connectors amb els més joves.

Els Farrés Brothers s’estrenen en el livecinema, i sobretot amb la connexió de projeccions de dibuixos amb els dos actors per la seva necessitat de provar nous formats. El director, Jordi Palet, reivindica, tot i així, que el teatre de text també ha d’apassionar i combatre “l’obsolescència del teatre familiar” (cada cop es rebaixen més les edats del públic).

Pot petit i Sarraute

El capítol de teatre familiar al Grec tindrà dues accions més: el Grec en família (l’11 de juliol, amb una actuació del grup El Pot petit a l’Amfiteatre Grec) i l’espectacle de clown Desdèmona, impulsat per Alba Sarraute. Serà el 16 i el 17 de juliol al Mercat de les Flors. L’acròbata i clown ja va fer un tast d’aquest treball (també amb projeccions, però des d’un vessant molt més analògic, més aprop de CaboSanRoque i Sr. Serrano que dels treballs perfectes i pulcres informàtics) al Maldà aquest Nadal. Ara el signa amb un equip molt més ampli. Cesc Casadesús evita parlar de cicle familiar, perquè voldria trobar nens en la majoria de les propostes, com passa en platees molt més educades, com ara a França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda