Llibres

El Memorial Rodeja premia la Laie i Nadal

Els premis del Gremi de Llibreters, que s’havien de donar ahir, es lliuraran el 6 de novembre amb el premi Llibreter

La Llibreria Laie fa 40 anys i volia celebrar-ho abans de l’estiu, però els actes s’han ajornat

Ahir, dia de Sant Pere, s’havien de lliurar a Girona els premis del IX Memorial Pere Rodeja, organitzats pel Gremi de Llibreters de Catalunya en memòria de Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009), que va estar al capdavant durant molts anys de la Llibreria Geli , amb 141 anys d’història al centre de Girona. “Va ser el meu primer llibreter”, deia ahir sobre Rodeja l’escriptor i periodista gironí Rafel Nadal, un dels dos premiats del IX Memorial Pere Rodeja. L’altre premi és per a la Llibreria Laie de Barcelona, que aquest any celebra el seu 40è aniversari, “amb menció especial al seu director literari, Lluís Morral”, segons el jurat format per Ester Pujol, Anna Guitart, Anna Vilanova, Rosana Lluch i Guillem Terribas, amb Marià Marín com a secretari amb veu però sense vot. Els premis del Memorial Pere Rodeja es lliuraran finalment el dia 6 de novembre, en el marc del mateix acte en què el Gremi de Llibreters farà entrega del premi Llibreter 2020.

Sobre Rafel Nadal, que va ser un dels primers autors que van tornar a les llibreries quan encara estava vigent l’estat d’alerta per promocionar el seu Mar d’estiu, el jurat argumenta que l’ha premiat “per ser un autor que sempre ha defensat i estimat les llibreries, a tothora disposat a donar-hi suport, com ha demostrat, de manera especial, en aquests moments extremadament difícils a causa de la Covid-19. És una persona disposada a anar arreu del país, a no descuidar-se cap llibreria, per petita que sigui”. Nadal deia ahir sobre aquest reconeixement dels llibreters: “Em fa molta il·lusió aquest premi, perquè he notat que els llibreters em consideren un dels seus. Els escriptors no podem dir mai que no als llibreters, perquè els ho devem tot, ens acompanyen quan estem de gira i ens fan de psicòlegs”. A més, el jurat del premi ha destacat que “Rafel Nadal és, també, una persona de gran generositat perquè promou la feina de la resta de col·legues”. I ell ho confirma: “Sobretot soc lector i m’agrada recomanar llibres que a mi m’han apassionat.” En tot cas, el que té molt clar Nadal és que no hi ha cap lloc millor al món que una llibreria, entre llibres i llibreters apassionats pel seu ofici. “Ara estem en un moment de desconcert, però les llibreries acabaran trobant el seu paper al mig dels grans gegants del comerç electrònic, perquè són espais de dinamització cultural i perquè res no és comparable a deixar-se aconsellar per un llibreter que sigui un bon conversador”.

I com a exemple de llibreter bon preceptor i conversador, Nadal parla de Lluís Morral, director literari de la Llibreria Laie, amb qui comparteix el IX Memorial Pere Rodeja. Morral fa 34 anys que és a la Laie, llibreria que des de fa quatre dècades competeix al centre de Barcelona amb altres grans llibreries i grans superfícies comercials. De fet, la Laie tenia previst celebrar el seu 40è aniversari abans de l’estiu amb diverses iniciatives, entre aquestes l’edició d’un llibre amb articles de diferents clients habituals, com ara el que es va publicar pel seu 20è aniversari, que va incloure l’últim article d’Ernest Lluch. Ara tot ha quedat ajornat fins a la tardor. El jurat ha concedit el premi a la Laie “perquè és una llibreria de referència i de prescripció [...], un lloc acollidor, de gran activitat cultural i aposta literària, punt de trobada del món cultural [...] sempre oberta a tothom”, entre altres arguments. “El més important per a una llibreria és mantenir una línia i no intentar canviar-la; tenir molt en compte els clients i escoltar-los, i consolidar un bon equip humà”, explica Morral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona