Art

L’Arqueològic de Tarragona, el primer museu a punt de reobrir

L’equipament custodi del llegat de Tàrraco començarà a rebre visitants demà

Aviat també reprendran l’activitat el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de Tortosa

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) serà el primer museu català que reobrirà, demà dimarts, més de dos mesos després del tancament forçat de tots els equipaments culturals del país. “Vam dir que no volíem que els museus fossin els últims a desconfinar-se. Necessitem començar a fer passos i vam acordar que el MNAT era el més adequat per fer el primer. Ens servirà com a prova pilot”, explica Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

A mitjan o finals d’aquesta setmana, segurament també estarà a punt per rebre visitants el Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta. I el Museu de Tortosa tampoc vol anar més enllà d’aquest mes per retrobar-se amb el seu públic. Aquests equipaments estan ubicats a les regions que dilluns passat ja van entrar a la fase 1 del procés de desescalada. Una setmana després, gran part del territori s’hi ha incorporat, a aquesta fase que dona permís per obrir als museus. Inclús els de la fase 0,5 –per tant, els de la capital– en tenen. Però la realitat serà una altra: la gran majoria no ho veuen factible fins al juny. Hi ha molta feina a fer internament per adaptar-se als exigents protocols sanitaris. Ibar llança un missatge clar a tot el teixit museístic: cada museu reobrirà quan pugui, “amb la seguretat davant de tot.”

L’excepció són els museus de ciències i tecnologia, que no tindran autorització fins a la fase 2, igual que els monuments i els jaciments.

Per a la represa de l’activitat, les institucions disposaran ben aviat del pla de desconfinament dels museus que ha elaborat el Departament de Cultura. Ara l’ha de validar el Procicat i tot seguit serà aprovat pel govern. És un document marc “més detallat que el de l’Estat”, precisa Ibar. Després, a més, caldrà que cada equipament faci un pla específic d’acord amb les seves idiosincràsies. “Els museus són molt diversos.” D’aquí que, segons Ibar, hagi estat un impossible pactar la tornada conjunta de tots els museus, que és el que algunes veus del sector reclamaven.

A Barcelona, unitat

Així i tot, els museus de Barcelona sí que estan parlant de fer una acció unitària, amb força probabilitat a mitjan juny. Altres ciutats amb una concentració important de museus com ara Girona tampoc ho descarten.

Al MNAT, custodi del llegat de Tàrraco, la seva directora, Mònica Borrell, confirma que s’han preparat a fons per complir amb tota la normativa de protecció tant per als seus treballadors com per al públic. Ara bé, fins al darrer moment, és a dir avui mateix, faran assaigs per tenir-ho controlat fins al més petit detall: “I si detectem qualsevol problema, ajornarem l’obertura.”

Borrell i el seu equip entomen el repte de ser els pioners, conscients que les característiques de les seves instal·lacions ho posen una mica més fàcil, ja que l’espai expositiu, de 800 metres quadrats, és diàfan i a peu pla. Des del 2018, el MNAT ocupa provisionalment el Tinglado 4 del Port perquè la seva seu històrica, al centre de la ciutat, s’està reformant.

El museu funcionarà amb l’horari normal: de dimarts a dissabte de 9.30 a 18 h i diumenge de 10 a 14 h. Els primers 15 dies no es cobrarà entrada a ningú. L’aforament queda restringit a un terç, cosa que significa que simultàniament mai hi podrà haver més de 167 persones. Durant aquesta fase preparatòria, les autoritats només permeten visites individuals o familiars. I prohibeixen que es faci cap tipus d’activitat.

Malgrat totes les limitacions, els responsables del món museístic català tenen bones sensacions i pensen que els ciutadans tornaran als museus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS