Art

En la intimitat de Fontserè

L’estudi taller Carles Fontserè serà l’epicentre per revalorar el seu llegat

Al maig tindrà lloc a la Casa de Cultura de Girona una exposició de les seves fotografies

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura, Josep Manuel Rueda, i l’alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, van presentar ahir el conveni de col·laboració subscrit per les dues institucions per a la gestió de l’estudi taller Carles Fontserè, per “donar valor al seu llegat artístic i divulgar la vida i l’obra d’un artista polifacètic reconegut principalment per la seva faceta de cartellista”. Carles Fontserè (Barcelona, 1916-Girona, 2007) va viure des de mitjan any 1973 –quan va tornar de l’exili– i fins a la seva mort a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles, i a la veïna Can Montguix va instal·lar el seu taller. Les dues cases formen l’estudi taller Carles Fontserè, que l’artista i la seva esposa, Terry Broch, van deixar com a llegat a la Generalitat. En aquest espai de vida i creació hi ha quadres, fotografies, llibres i altres objectes.

El conveni presentat ahir estableix que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural assumirà el manteniment de l’estudi taller Carles Fontserè i el consistori, les despeses de neteja i jardineria i també la difusió i gestió de les visites guiades. Ja està previst que s’hi puguin fer visites guiades un dissabte al mes, com també visites concertades de grups altres dies de la setmana. També es preveu col·laborar en la realització d’activitats culturals que contribueixin a la dinamització i promoció de l’equipament, sobretot a l’estiu, en el marc del programa Viu el Patrimoni. També s’ha previst una jornada de portes obertes, coincidint amb la festa major de Porqueres, al maig.

Segons Ricard Planas (Bonart Cultural), que amb motiu del centenari de Fontserè va elaborar un pla estratègic per a la recuperació i promoció del llegat de l’artista, que ja incloïa obrir al públic de manera regular el seu estudi, a més de connectar i coordinar, “per fer una política homogènia de difusió”, tots els agents que preserven les obres de Fontserè: el MNAC, que té els seus collages; l’Arxiu Nacional, que custodia els cartells, i l’arxiu comarcal del Pla de l’Estany, que preserva el fons fotogràfic.

També per al maig, Bonart Cultural i la Generalitat preparen una exposició sobre l’obra fotogràfica de Fontserè, a la Casa de Cultura de Girona, coincidint amb Temps de Flors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona